lördag 7 februari 2009

Lockande debutromaner

Det finns många debutanter bland vårens författare och ett par av dem har särskilt fångat mitt intresse.

På förlaget (Ordfront) kan man läsa följande:

Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson är Kalle Dixelius debutroman. Det är en skärpt och annorlunda bok om ett framtida samhälle där litteratur är förbjuden och människor är beredda att riskera livet för en bok. Med humoristisk ton och på klockren framtidssvenska lotsar Kalle Dixelius, eller om man så vill, Toff, läsaren genom en okänd tid. Det är sorgligt, roligt och otäckt på en och samma gång.

I DN kan man läsa ett utdrag ur boken och den verkar vara både rolig och tankeväckande. Följande stycke ger skrämselhicka, när man försöker föreställa sig att detta är vår verklighet om c:a 200 år:


"Böcker är förbjudna, eftersom det är förbjudet att läsa och skriva. Det vet alla. Ingen som jag känner har sett en bok, men jag antar att de ser ut så här: en bunt papper som nån har skrivit på. Och nu, precis nu, inser jag vad jag ska – måste – göra. Jag ska skriva en bok, en bok om mig."

På förlaget (Albert Bonniers) kan man läsa följande:

I begynnelsen var djuren. Hanna Hellquist minns alla djuren som pappa köpte, hittade, stal eller på annat sätt ramlade över och som fyllde varje millimeter av hennes barndom. Sköldpaddorna, trynsnoken, råttorna. Chinchillan, katterna, Ulrik (som var en apa). Mamma och pappa. Och så Göran (som är allergisk). Hanna H tar oss längre in i den värld vi så väl känner igen från hennes krönikor i DN. Till hjälp har hon sin knivskarpa blick för det djupast mänskliga och det djupt tragiskt manliga, sin exakta stil och slagfärdiga ton. Karlstad Zoologiska beskriver en barndom lika smärtsam som djurfylld, lika dråplig som udda. En uppväxtskildring i djurform.

Den här boken lockar lite extra eftersom jag är bekant med miljöerna. Det är alltid speciellt att läsa Värmlandsförfattare. Uppväxtskildringar är i vanliga fall inte min favoritgenre, men den här tror jag att jag kommer att tycka om.

8 kommentarer:

  1. Båda böckerna verkar intressanta. Värmlandsförfattare känner jag också mycket för!

    SvaraRadera
  2. Toffs bok ligger här i någon bokhög. Jag blev faktiskt inbjuden till releasefesten för den. Men kunde inte gå. Typiskt!

    SvaraRadera
  3. Jag ser jättemycket fram emot Hanna Hellquists debutroman, om den är i klass med hennes fina DN-krönikor så tror jag att det kan bli hur bra som helst.

    SvaraRadera
  4. Jag har nyss börjat på Toffs bok. Den verkar klart intressant. :)

    SvaraRadera
  5. Jag är ju möjligen lite jävig när det gäller värmlänningar jag, Ingrid :-)

    Typiskt att du inte kunde gå Emm.

    Ja, jag tror att Hannas bok kan vara både finstämd och urkul, Kajsa :-)

    Ser fram mot att läsa dina synpunkter när du läst boken, Maria.

    SvaraRadera
  6. Förbjudna böcker verkar vara det allra värsta en författare kan tänka sig för framtiden... :-) samma tema återkommer i Orwells 1984, Bradburys Fahrenheit 451, Huxleys Brave new world. Och jag är böjd att hålla med, det är ett ruskigt framtidsscenario.

    SvaraRadera
  7. Toffs bok har skymtat förbi mig flera gånger, men först nu blev jag intresserad. Tack!

    SvaraRadera
  8. Visst vore det en mardröm att leva utan böcker, Snowflake.

    Hoppas du kommer att gilla "Toffs bok" Annelie :-)

    SvaraRadera