måndag 9 februari 2009

Läslust

Jag har så många olästa böcker i mina bokhyllor och högar att jag snart måste överväga att begära tjänstledigt. Tycker ni inte att man borde kunna få tjänstledigt med lön för att förkovra sig? Nja, chefen kommer nog att tycka att det är tveksamt.

 Bland böckerna som väntar på att bli lästa finns ett helt gäng amrisar. Konspirationen mot Amerika av Philip Roth och New York trilogin av Paul Auster fick jag i ett Pocket & Prassel-paket av min hemliga bokvän Martina, Falling man av Don DeLillo, Vad jag älskade av Siri Hustvedt och Vägen av Cormac McCarthy är böcker jag själv köpt, men inte hunnit läsa. Dessutom har jag flera böcker av Ernest Hemingway, Anne Tyler, Amy Tan, Joyce Carol Oates och Toni Morrison, som pockar på uppmärksamhet.

Bland de afrikanska böckerna, som dagligen gör sig påminda i tankarna, finns Segu av Maryse Condé, En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie och Allt går sönder av Chinua Achebe. Jag är väl snart den enda som inte läst En halv gul sol, det bloggas om den romanen överallt. Jag har även ett par olästa böcker av de afrikanska Nobelpristagarna J.M. Coetzee - Historien om Michael K - och Wole Soyinka - Aké - väntandes i bokhyllan. Dessutom vill jag läsa ner nordafrikansk, arabisk litteratur, t ex av Mahfouz och Mernissi.

Intresset för indisk litteratur växer med varje bok jag läser. De som väntar på att bli lästa är bl a Bittert arv av Kiran Desai, Branden i hjärtat av Mahasweta Devi och Kvinnor på ett tåg av Anita Nair. Dessutom skulle jag vilja läsa den fantastiska romanen De små tingens Gud av Arundhati Roy ytterligare en gång. Jag hoppas också att den senaste Man Booker Prize-vinnaren Aravind Adigas debutroman The white tiger snart ska bli översatt. Den har jag höga förväntningar på. Jhumpa Lahiri är en annan indisk författare jag är nyfiken på.

Även Kina är ett land som intresserar mig och jag har en hel del kinesisk litteratur i bokhyllorna. Nobelpristagaren Xingjian Gao har skrivit En ensam Människas Bibel, och den vill jag hinna läsa under året. Dessutom har jag ytterligare ett par romaner jag tror kan vara riktigt bra bland de väntande böckerna; Stilla av Ying Chen och Släktgården av Li Rui. Jag har också en del "lättare" kinesisk litteratur, t ex deckaren En röd hjältinnas död av Xiaolong Qiu och chick-litromanen Beijing Doll av Sue Chun. De är säkert underhållande.

Ovan nämnda Martina har utmanat oss att läsa kvinnliga klassiker i år och den utmaningen var jag inte sen att nappa på. Dock är jag rätt sen med att verkligen läsa böckerna... Men, mycket snart ska Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén bli läst och därefter har jag lust att läsa Victoria Benedictsson, Moa Martinson, Elin Wägner och (givetvis) Selma Lagerlöf. Jag planerar också att läsa de brittiska klassikerna av Jane Austen, systrarna Brontë och Elizabeth Gaskell. Fast de har jag tänkt läsa på originalspråk, och då kommer jag nog att behöva beställa dem från Amazon :-)

Ja, detta var en kort genomgång av en lång radda olästa böcker. Om jag ska vara helt ärlig har jag faktiskt nu 139 olästa böcker. Ja, jag skäms. Men tyvärr leder inte denna skam till ett ändrat beteende (det gör skam sällan), utan jag både lånar och köper gladeligen nytt tämligen ofta.

7 kommentarer:

 1. Vad jag känner igen det där. Jag har lika många, eller fler, olästa böcker i bokhyllan. En del har stått i ett par års tid utan att bli lästa... Trots det så följer det alltid med några böcker från bibblan, och jag köper ett tiotal nya böcker varje månad.
  "Tyvärr" får man ju så många bra boktips när man surfar runt på olika bokbloggar, så "vill-läsa-listan" är helt otroligt lång också. Tjänstledigt från livet kanske skulle vara bra ;).

  Kram
  /Ango

  SvaraRadera
 2. Härlig boklängtan! Jag förstår hur du känner. :) Även om jag inte har lika många olästa, har jag ändå en hög som jag vill börja läsa snart. Allihop, helst. Ett angenämt problem, förstås, men ändå... Hoppas i alla fall få läst några under sportlovet, då det visst fortfarande finns arbete men ändå lite extra tid.

  SvaraRadera
 3. Ja, alla tips man får på bokbloggar kan vara ett elände :-D

  Sportlov, vad är det?

  SvaraRadera
 4. Ja, det är svårt att skriva om en bok utan att berätta för mycket om den... speciellt när man citerar. Så du gjorde nog rätt i att bara läsa det sista. Ska skriva mindre avslöjande i fortsättningen! ;)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att det är ganska omöjligt att recensera, utan att avslöja väsentligheter. Så jag läser aldrig andras recensioner förrän jag läst boken.

  SvaraRadera
 6. Vad skönt att se att du har många fler olästa än jag! Nu känns det genast bättre. :-)

  SvaraRadera
 7. Pfft, jag ska genast se till att ge bort några olästa för att förbättra intrycket :-D

  SvaraRadera