onsdag 18 februari 2009

När allt stämmer...

Tänk så fantastiskt det är när man hittar en bok man fastnar för efter de första meningarna. De senaste veckorna har jag försökt lyssna på diverse ljudböcker, men inget har fallit mig på läppen. Än har det varit något fel på uppläsarens röst, tempo, dialekt osv... Eller så har jag tyckt att boken helt enkelt varit tråkig. På ett sätt är mina krav högre ställda på ljudböcker, de måste ha handling som griper tag eftersom jag inte fastnar för dem pga av den språkliga upplevelsen. För när det gäller just språk kan naturligtvis inget jämföras med att läsa. Å andra sidan är kraven lägre ställda på ljudböcker när det gäller just språket, det är lättare att tolerera ett lite torftigt språk när jag lyssnar.

Så igår började jag lyssna på en ny bok och allt är rätt. Gunilla Nyros läser med lagom intensitet och inlevelse, handlingen fångar omedelbart mitt intresse och även språket håller hög klass. När kvinnorna skämmer ut sig i socknen genom att bada, och den gamle oduglige bonden väsnas om detta, då gläds jag över att ta del av en fantastisk roman. Vilken bok är det, undrar ni kanske? Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson, så klart.

Vilka böcker har gett er upplevelsen att allt stämmer?

5 kommentarer:

 1. Åh, Kvinnor och äppelträd! Sally. Mor ... (vad heter hon?) med livets egen runa på magen. Hur de badar... ja, oj, vad bra det är.

  SvaraRadera
 2. Jag håller verkligen med om att mycket måste stämma för att man ska välja att lyssna bok. Vad roligt att du har hittat rätt!

  Och - att få jobba i en buss med böcker skulle vara fantastiskt.

  SvaraRadera
 3. Vilken bra kombination- Gunilla Nyros och "Kvinnor och äppelträd". Jag tyckte också så mycket om den boken- och med Gunilla Nyros som uppläsare blir jag intresserad av att lyssna till boken också. Det där med att allt stämmer... just nu känns det som om "Friendly Fire" av Yehoshua uppfyller alla mina kriterier när det gäller den perfekta läsupplevelsen!

  SvaraRadera
 4. Jag tänker på et du skriver, att du har svårt att uppskatta språket när du lyssnar. Jag inser att för mig är det alldeles tvärtom! Oftast läser jag för fort för att riktigt hinna uppskatta språket, men en god uppläsare hjälper mig att njuta av det jag hör. Tänk att det kan vara så olika!

  SvaraRadera
 5. Mor Sofi, och visst är badscenerna underbara :-)

  Japp, bokbussförare är mitt nya drömjobb.


  Jag blir så intresserad av FF Ingrid, hoppas den översätts snart.

  På ett sätt är det även för mig så att jag uppskattar språket när jag lyssnar Johanna. För, som du säger, det blir ett lägre tempo. Så jag uppskattar språket, men det räcker inte för att jag ska fastna för böckerna. Lispector "Stjärnans ögonblick" skulle t ex inte alls fungera som ljudbok för mig. Där är språket det centrala och handlingen sekundär - i mitt tycke i alla fall. Och jag skulle tröttnat...

  SvaraRadera