torsdag 26 februari 2009

Språkpolis

Jag är ingen språkvetare och mitt användande av skiljetecken är säkerligen inte alltid som de borde vara. Trots detta har jag en hel del synpunkter på andras språkliga felaktigheter. Sär skrivningar kan störa mig oerhört, likaså den nya trenden att stava princessa med c. Jag ser aldrig någon skriva princ. Idag hittade jag detta stavfel hos SvD - skäms på er!


För övrigt vill jag lyckönska prinsessan och beklaga det faktum att vi har ett statsskick som innebär att en kvinna måste få sin fars tillåtelse att gifta sig.

4 kommentarer:

 1. Är det verkligen en trend, eller skojar du?
  Jag hade aldrig sett den stavningen tidigare.

  I övrigt är det tragiskt med folk som inte kan uttalsreglerna, och låter sina ungar heta t.ex. Cevin ...

  SvaraRadera
 2. Joså det är inte alls ovanligt att folk skriver princessa. Ang Cevin fick jag läsa om och om igen innan jag ens förstod, (S)evin är det väl i alla fall ingen som kallar sin pojke tänkte jag först.

  SvaraRadera
 3. Nej, men de fattar inte ens att det enligt svenskans uttalsregler är det de borde göra ... :-)

  Folk läser för lite; jag tror det är en stor del av förklaringen.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag tror också att mycket beror på att folk läser så lite. Det är väl för att kompensera jag skapar ett mastodontbibliotek åt dottern :-)

  SvaraRadera