söndag 8 februari 2009

Bloggen - ett uppror?

I en artikel i DN beskrivs bloggandets syfte och funktion. Jag kan inte påstå att jag känner igen mig i särskilt hög grad i beskrivningen av genomsnittsbloggaren:

"Genomsnittsbloggaren verkar inte alls särskilt intresserad av kommunikation. Tvärtom tycks hon knappt fundera över vem som läser, eller hur det skrivna tas emot. Till det är innehållet alltför privat och skrivsättet för slarvigt, enligt Weitner."
Jag skriver iofs om mina privata åsikter, men inte särskilt ofta om vad jag ätit till lunch. Jag försöker också att inte skriva alltför slarvigt. Dessutom är jag mycket intresserad av kommunikation och uppskattar verkligen att få kommentarer som kan leda till åsiktsutbyten.

Diskussionen om den privata och monologsamhället är intressant - och tankeväckande. Och visst känns tanken att bloggandet skulle vara en feministisk upprorsstrategi inspirerande - kvinnors liv i det lilla är en betydelsefull del i samhället.

"Blogito ergo sum".

7 kommentarer:

 1. Bra skrivet!

  När jag hör eller läser att man skriver om bloggande känner jag sällan igen mig. Och att bloggare inte skulle vara intresserade av kommunikation??! Vore det så skulle bloggare börja stänga av kommentarfältet. Kanske är det rent av så att det är "vanliga" medier som inte är intresserade av kommunikation? Kanske lite "surt sa räven?"

  SvaraRadera
 2. Jag tror det är skillnad på olika typer av bloggar, jag har läst en hel del mammabloggar och dessa är bra mer privata än alla bokbloggar jag läser, så på en del tror jag att det stämmer in det dom skriver. För mig så är min bokblogg ett sätt att kommunicera med andra som läser böcker och få ett samtal om dessa. Men jag vet inte heller riktigt vilken kommunikation andra medier är ute efter.

  SvaraRadera
 3. Ja de etablerade medierna är väl inte direkt mer intresserade av att kommunicera med läsarna. Fast det är givetvis skillnad på bloggar och bloggar. Vi som skriver om specifika ämnen är nog generellt rätt intresserade av att samtala om dessa. Medan en del bloggar kanske mer fungerar som dagböcker, där endast de närmaste förväntas svara. Det tråkiga är att man så onyanserat klumpar ihop "bloggare" som om vi vore en homogen grupp.

  SvaraRadera
 4. Fast det är väl mest dagsboksbloggar som diskuteras i artikel och inte bloggar om specifika ämnen? :) Så inte så konstigt om beskrivningen inte stämmer in på en bokbloggare.

  SvaraRadera
 5. Javisst är det främst "dagboksbloggar" som diskuteras i artikeln. Undrar hur vanliga dessa är jämfört med "temabloggar"?

  SvaraRadera
 6. Har ni sett att det florerar en enkät om bloggare. Fyll i så att bokbloggare sätts på kartan:

  http://www.kullin.net/2009/02/bloggsverige-4-ny-bloggundersokning.html

  SvaraRadera
 7. Åh nej, jag missade att svara, nu är undersökningen avslutad.

  SvaraRadera