lördag 5 oktober 2019

Nobelprisoddset


Så här såg oddsen ut för Nobelpriskandidaterna i början av veckan hos Unibet. Jag har markerat vilka jag läst och vad jag läst av dem. Jag har läst hälften av dem och av de jag läst är mina favoriter Maryse Condé, Ngugi Wa Thiong'o och Margaret Atwood. Men många av mina favoriter finns inte med på listan. Tre av dem finns inte med för att författarna inte längre är i livet. Jag är lite bitter över att Chinua Achebe, Assia Djebar och Amos Oz aldrig fick priset. Men även många andra författare finns med på mina lista, jag återkommer med en sådan. Spontant känns det som om ganska många av författarna är lite "svåra" men det kanske är mest för att jag inte läst dem jag känner så. Mest intresserad av de olästa är jag av Olga Tokarczuk. Eftersom jag redan pratat med Mircea Cartarescu och sagt att jag tror att han kommer att få priset, vore det ju i o f s kul om han fick det ;)

Anne Carson 
Maryse Condé (Färden genom mangroven)
Can Xue 
Haruki Murakami (Norwegian Wood)
Lyudmila Ulitskaya (En munter begravning)
Ngugi Wa Thiong'o (Floden mellan bergen, En blomma av blod)
Margaret Atwood (Oryx och Crake, Syndaflodens år, Penelopiaden)
Marilynne Robinson (Gilead)
Olga Tokarczuk 
Péter Nádas (Fotograferingens vackra historia)
Adunis 
Gerald Murnane 
Mircea Cartarescu (Travesti)
Yu Hua (Solskenet i munnen - novellsamling)
Ismail Kadaré (Aprils frusna blommor)
Javier Marías 
Jon Fosse (Sömnlösa)
László Krasznahorkai 
Milan Kundera (Varats olidliga lätthet)
Peter Handke 
Yoko Tawada 
César Aira 
Yang Lian 
Ko Un (Fråga månskenet om vägen: Zendikter)
Ernesto Cardenal 
George R. R. Martin 

4 kommentarer:

 1. visst är Yoko Tawada bra, lyssnade på henne på Stadsbiblioteket.

  SvaraRadera
 2. du har flera stycken i listan som borde få/borde ha fått Nobelpriset. Amoz Oz, Atwood, Murakami, Ngugi wa Thiongo och absolut Kadaré.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Och ett gäng till som jag ska blogga om senare.

   Radera