lördag 8 oktober 2016

Nobelpriset 2016

Den här bloggen startades ju för att jag skulle skriva om alla Nobelpristagare jag läst. Hmm ja, det har ju inte blivit så mycket med det på slutet. Jag lyckas ju inte disciplinera mig och läsa annat än det jag för stunden har lust med. Men, intresserad av Nobelpriset är jag så klart fortfarande. Om än inte lika mycket som tidigare. En orsak till mitt sviktande intresse har helt enkelt att göra med att flera av mina "favoriter" har avlidit, utan att få priset. Jag tänker t ex på Chinua Achebe och Assia Djebar. Andra favoriter har glädjande nog fått priset under alla år jag bloggat (mer än åtta). Här tänker jag t ex på Tomas Tranströmer och Herta Müller.

Men, vem kan då tänkas få det prestigefyllda priset 2016? Här är en (del av en) lista över oddsen på 20 tänkbara pristagare. Jag har läst drygt hälften av författarna och några av dem skulle jag gärna se som mottagare av Nobelpriset. Kenyanen Ngũgĩ wa Thiong'o har legat högt på listorna under några år, jag har läst två romaner av honom, Floden mellan bergen och En blomma av blod. Båda oerhört bra. Två författare från Israel finns med bland lågoddsarna: Amos Oz och A. B. Yehoshua. Av Oz har jag läst En berättelse om kärlek och mörker och den i dag helt nödvändiga essän Hur man botar en fanatiker. Jag väntar också otåligt på att romanen Judas ska översättas och ges ut i Sverige. Av Yehoshua har jag läst Kvinnan i Jerusalem, en gåtfull roman. Av Claudio Magris har jag läst den vackra Orfeus och Eurydike-pastischen Som ni säkert förstår. Murakami och Oates är mångas favoriter, jag är inte helt övertygad om detta. Längre ner på listan (ej med i bild) återfinns en del andra av mina favoriter som t ex Margaret Atwood, Nawal El Saadawi och Colm Tóibín. Någon av dem ser jag gärna som pristagare. I fjol drömde jag att Zagajewski fick priset, undrar om det blir årets sanndröm? Nå, vem tror ni på? Och vem håller ni på?


17 kommentarer:

 1. Jag har ingen aning om vem som får priset, men visst vore det kul om Margaret Atwood fick det. Inte för att jag har läst något av henne, men eftersom hon ofta rör sig inom en genre som inte ofta förknippas med Nobelpriset. En annan science fiction-författare som vore en intressant kandidat till priset är ju Ursula Le Guin, som i sina berättelser ofta fångar människans fördomar och leker med våra föreställningar kring kön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst vill vi gärna ha pristagare som utmanar lite.

   Radera
 2. Är det därifrån ditt bloggnamn kommer? Jag har förknippat det med nyheter och noblesse choklad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, bloggens namn är en lek med Nobeltemat. Fast jag gillar chokladen också ;)

   Radera
 3. Ngugi wa Thiong'o vore ett bra val. En mycket bra författare, men dessutom roligt om afrikansk litteratur lyfts fram. Det har varit ont om amerikanska pristagare, så Philip Roth vore inte fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thiong'o skulle passa bra, tycker jag verkligen.

   Radera
 4. Jag brukar inte kunna gissa.. Men om jag ska göra ett försök så tror jag nog på El Saadawi.

  SvaraRadera
 5. Min favorit har ju länge varit Kadaré, som inte vill ha priset, säger han.
  Så i år håller jag på Oates, jag tycker akademin ska skrälla med två kvinnor i rad. Annars kan det bli en av många män som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kadare är ett mycket bra namn också

   Radera
  2. Jag har läst en Kadaré som jag ju faktiskt gillade skarpt. Borde läsa ngn mer, pris eller ej.

   Radera
 6. Atwood är en spännande och mångsidig författare och vore väl värd ett Nobelpris.
  men jag tror att det blir Ngugi wa Thiong'o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med två kvinnor från Kanada så tätt skulle Akademiens uttalande att kön och landsända inte spelar ngn roll bli trovärdigt.

   Radera
 7. Judas kommer översatt i april nästa år! på Albert Bonniers förlag.

  Kul att du skriver fortfarande, Nobelpriset ligger mig också varmt om hjärtat även om energin och tiden inte räcker till att engagera mig så mycket längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info! Jodå jag skriver allt fortfarande, om än lite mer sporadiskt.

   Radera