torsdag 2 april 2009

Tematrio - "Resultatredovisning"

Tack vare Tematrion har jag nu mängder av nya böcker på min läslista. Oerhört många titlar blev omnämnda, men jag kommer bara att redovisa "vinnande" boktitlar samt röster per författare. Som ni kan se är "vinnaren" Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez. Jag har ännu inte läst Márquez och inte heller har jag ännu läst Beloved/Älskade av Toni Morrison. Det blir en fin lässommar.

Hundra år av ensamhet av Márquez 7 röster
Mannen utan öde av Imre Kertész 6
Beloved av Toni Morrison 4
Kejsarn av Portugallien av Selma Legerlöf 4

Här nedan kan ni se antalet röster per författare. Sammanlagt 39 författare fick röster, det är ganska många tycker jag, som inte känner till hälften av alla pristagarna. Selma är en tämligen överlägsen vinnare, vilket gläder mig mycket. Min åsikt är att man kan hitta både psykologisk skärpa och härlig berättarglädje hos henne. Márquez hade ju som sagt skrivit den allra mest populära enskilda boken. Morrison, Steinbeck och Lessing ligger högt upp i "placeringslistan" och fick röster på flera böcker. För mig personligen var största överraskningen Pearl S. Buck. Jag hade tidigare ingen kunskap om vad hon skrivit och ett Kina-tema är ju alltid lockande för mig.

Selma Lagerlöf 14
Gabriel García Márquez 8
John Steinbeck 7
Toni Morrison 6
Doris Lessing 6
Imre Kertész 6
Sigrid Undset 4
William Golding 4
José Saramago 4
J.M.M. Coetzee 3
Isaac B. Singer 3
Hermann Hesse 2
Eugene O'Neill 2
Rudyard Kipling 2
Pär Lagerkvist 2
Pearl S. Buck 2
Harry Martinson 2
Günter Grass 2
Samuel Beckett 2
Orhan Pamuk 2
Dario Fo 1
Nadine Gordimer 1
Rabindranath Tagore 1
William Butler Yeats 1
T.S. Eliot 1
Jean Paul Sartre 1
Jaroslav Seifert 1
Johannes V. Jensen 1
Eyvind Johnson 1
Albert Camus 1
George Bernard Shaw 1
Yasunari Kawabata 1
Elfriede Jelinek 1
Wole Soyinka 1
J.M.G. Le Clézio 1
Naguib Mahfouz 1
Ernest Hemingway 1
Seamus Heaney 1
Wislawa Szymborska 1

Vad överraskade er? Fick ni några bra tips? Vad fungerade bra/dåligt med Tematrion?

14 kommentarer:

 1. Jag är ju dålig på det här som du vet, men jag blir väldigt sugen på "Hundra år..." och "Beloved". Du har som vanligt inspirerat genom det här fantastiska initiativet! Att du sammanfattar resultatet är oerhört värdefullt för mig som just nu lider av tidsbrist och inte hinner läsa runt på alla bloggar som tipsat.
  Stort tack!

  SvaraRadera
 2. Tematrion är verkligen en bra idé!
  Det blir spännande att se vad du hittar på framöver, du.

  SvaraRadera
 3. Vilken spännande spridning det ändå var på nobelprisfavoriterna. Kul!

  SvaraRadera
 4. Det var jättespännande att sammanfatta Anneli, just för att hitta nya tips. Men jag kommer inte att göra detta på alla utmaningarna :-)

  Tack Ivana :-)

  Ja Marianne, jag har ju idéer och rätt många teman inplanerade. Ska försöka ha både sån't som alla har läst varvat med lite mer speciella teman.

  Ja, du med din Jensen stod ju verkligen för en del av spridningen Spec :-)

  SvaraRadera
 5. Allt fungerade bra med Tematrion, jag tyckte det var helt fantastiskt att få läsa om alla nobel-favoriter. Trots allt läser vi dom och tycker om dom, även om vi ofta tycker att Horace (numera Englund då) & gänget väljer helt okända författare. Jag ska använda mig av de här tipsen i Litteraturas nobelpristagarutmaning! Längtar redan till nästa tematrio!

  SvaraRadera
 6. Jag kan bara instämma i allt beröm! Tack Lyran för detta initiativ och för allt arbete du lagt ner. Jag har fått mycket inspiration. Johannes V Jensen står högst på min lista med "Myter" (från min mammas hylla) men jag vill också gärna börja läsa om en del av Selma Lagerlöf!! Min favorit av henne är precis som mångas här just "Kejsaren av Portugallien".

  SvaraRadera
 7. Mycket bra och rolig utmaning! Jag har fått flera kärleksfulla och fina påminnelser om författare plus helt nya, för mig okända. Inser också hur föga originell jag är, med alla mina placeringar inom topp fem, men väljer att istället glädjas åt hur bra smak ni andra (också) har. :-)

  SvaraRadera
 8. (off topic)
  Åååh! Nu fattar jag plötsligt namnet på din blogg... smart jag.

  SvaraRadera
 9. Tack för alla positiva kommentarer.

  Paperback lover (snart kanske vi känner varann så väl att jag får säga Pbl?), visst är det så att många av dem faktiskt är riktigt bra!

  Ska bli roligt att läsa mer om Jensen, Ingrid.

  Jag är inte så värst originell jag heller, Snowflake :-)


  Ja, namnet är ju en liten ordlek, kontakt :-) fast det tror jag inte är så lätt att förstå.

  SvaraRadera
 10. Kul med Tematrion! Upptäckte den lite sent, men har gjort en topp 3 på min blogg.

  SvaraRadera
 11. Åh vilken bra sammanställning :)

  SvaraRadera
 12. Klart du får vara "Pbl" med mig, "pl" även om du vill :-)

  SvaraRadera