tisdag 14 april 2009

Boktips önskas

Jag (och kanske några fler) tänkte ge mig iväg på en boklig resa och behöver boktips i stor mängd. Inför det nya projektet skulle jag vilja få tips på olika sorters böcker från olika länder/världsdelar. Böckerna får vara gamla eller nya, deckare, romantiklitteratur eller Nobelpristagare. Berätta bara lite om dem så jag vet ungefär vilken kategori de tillhör. Speciellt intresserad är jag av att få tips om böcker från Östeuropa och Australien. När jag tittar i min bokhylla ser det väldigt tomt ut från vissa väldsdelar.

16 kommentarer:

 1. Östeuropa vet jag inte mycket om, men jag kan tipsa om ett par bra författare från Australien som skriver ungdomsböcker; Randa Abdel-Fattah och John Marsden.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag tipsar om Keri Hulme från Nya Zeeland: "The Bone People". En bok som tog 10 år att skriva och som ingen ville ge ut. Just när hon tänkt mura in manuskriptet i tröskeln på huset som hon byggde, (själv), fick hon beskedet att ett litet förlag skulle ge ut den. På några veckor var den slutsåld, utan reklam, och blev sedan en världssuccé. Hulme är en eccentrisk poet och det återspeglar sig i boken. En vacker, grym och poetisk roman som har spiralen som symbol och många maoriinslag. Janet Frame, från Nya Zeelan, med bl a självbiografiska "En ängel vid mitt bord" är en annan favorit. En alldeles säregen röst. Australiske Nevil Shute, som skrivit bl a "Fem svarta höns" , (eng. A town called Alice), (blev film). Och så finns en romantisk författare: Colleen Mccoullough som skrev "Törnfåglarna", (filmserie med Rachel Ward). Hoppas att något kanske passar? Ha en riktigt härlig resa! /hälsningar Mrs E

  SvaraRadera
 3. Har skickat frågan vidare till bekanta från Australien. Jag återkommer om de kommer upp med några intressanta tips.

  SvaraRadera
 4. Stort tack till er alla! Tips på ungdomsböcker är bra för framtida bruk. Keri Hulme och Janet Frame verkar oerhört intressanta. Hojta till om du får fler napp Spec :-)

  SvaraRadera
 5. Under tiden kom jag att tänka på Peter Carey. Bookerprisbelönad två gånger. Jag har hans The True History of the Kelly Gang i bokhyllan, men har inte hunnit läsa den än, så jag kan inte precis rekommendera...

  SvaraRadera
 6. True history of the Kelly Gang är bra.
  Peter Careys novellsamling "Den feta människan i historien" är också mycket läsvärd. Särskilt titelnovellen.

  SvaraRadera
 7. Fra Østeuropa: Herta Müller fra Romania. Merkelige og fantastiske bøker i særegen språkdrakt. Titlene sier litt om bøkene: Mennesket er en stor fasan i verden. Reven var alt dengang jeger. Hun er nevnt i Nobelprissammenheng også.

  SvaraRadera
 8. Men så vimsig man kan vara! Du frågade ju efter Östeuropa också. Därifrån finns bland andra Magda Szabó (Ungern), som jag gillade mycket, och Mircea Cartarescu (Rumänien), som jag inte begriper mig på.

  SvaraRadera
 9. Tack till er alla. Så många bra tips!

  SvaraRadera
 10. Från Australien: varför inte någon bok av förra ALMA-prisvinnaren Sonya Hartnett? Hon skriver ungdomsböcker av det lite svartare slaget, alltså inte helt lättsmälta. Passar utmärkt för oss som har ungdomsåren långt bakom oss också!

  SvaraRadera
 11. Hartnett hade jag sånär glömt bort - tack.

  SvaraRadera
 12. Nevil Shutes On the Beach utspelar sig i Australien, har inte läst den men andra av honom.

  Afrika visserligen, men jag har alltid tänkt läsa Ben Okri, men aldrig kommit mig för det. Även Assia Djebar verkar bra.

  SvaraRadera
 13. Markus Zusak Boktyven (The Book Thief) er ei veldig flott bok med australsk forfattar. Men med handlinga lagt til Tyskland, kan ein jo diskutere om ho kan representere Australia i ein slik samanheng. Den beste aust-europeiske boka eg har lese er "Tilværelsens uutholdelige letthet" av Milan Kundera. Det er ei slik bok ein ikkje blir ferdig med.

  SvaraRadera
 14. Från Östeuropa rekommenderas starkt Milan Kunderas Varats olidliga lätthet och Ivo Andrics Bron över Drina.

  Aicha

  SvaraRadera
 15. Assia Djebar väckte mitt intresse - tack!

  Jag har inte läst Varats olidliga lätthet, men det ska åtgärdas.

  SvaraRadera
 16. Här finns boktips för många jorden runtresor - TACK!

  SvaraRadera