måndag 6 april 2009

Tematrio - Påskekrim

Ingen påsk utan en deckare; det är väl snart tradition även i Sverige. I vårt kära västra grannland har man en lång tradition av att köpa en ny påskekrim innan man drar på ferie till hytta. Där ska man leva primitivt och det stora nöjet är att läsa en bra deckare.Vilka är dina tre favoritdeckare? Presentera en bok, författare eller romanfigur.

1. Högst upp på listan bland deckarfavoriter hamnar Karin Fossum med sina poliser Konrad Sejer och Jacob Skarre. Fossums romaner är alltid välskrivna och spännande och hon gestaltar förövare med psykologisk skärpa, respekt och empati. Utan att på något sätt förringa offrets utsatthet och lidande, skildras gärningsmännens handlingar och tankar på ett sätt som förklarar, men ej ursäktar. Den bok jag som berörde mig mest var Älskade Poona. Apropå att läsa på ursprungsspråk vill jag säga att Fossum är ytterligare ett snäpp bättre på norska.

2. Nummer två på listan är självfallet Håkan Nesser. Efter lite velande mellan Van Veeteren och Barbarotti har jag bestämt att Barbarotti är min favorit. Jag tycker om hans vadslagningar med Gud. Sist jag slutade läsa var Gud på god väg att bevisa sin existens. Annars är det Nessers språk som gör att jag uppskattar böckerna. Jag har läst två böcker med Barbarotti och ämnar lägga den tredje - Berättelse om herr Roos - i kundvagnen vid nästa Bokusinköp.

3. Efter en del funderande fram och tillbaks har jag beslutat att favorit nummer tre är Erlendur Sveinsson vid Reykjavikpolisen, författad av Arnaldur Indridason. Dessutom är nog den här serien det enda jag läst av en isländsk författare. Det är intressant att få en liten inblick i hur livet ter sig på Island. Jag tycker också om författarens sätt att låta fallen ha sina ursprung långt tillbaks i tiden. Två av favoritböckerna är Kvinna i grönt och Änglarösten.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er. Lycka till!

40 kommentarer:

 1. Jag är med!
  Passande nog ska jag gå och mäta mitt blodvärde nu, så jag klurar på saken under tiden :-)

  SvaraRadera
 2. Kul! Jag har legat av mig lite på deckarläsarfronten (överdos?) så det kan hända att jag kanske glömt bort någon på vägen...

  1 - Håller helt med om Karin Fossum, Konrad Sejer, Jakob Skarre & Älskade Poona!

  2 - Får bli Commissario Guido Brunetti, Donna Leons venedigbaserade polis. Mycket intressant om det italienska samhällets baksidor, uppblandat med god mat och friska viner. För att inte tala om skildringarna av Venedig! Man blir riktigt sugen att åka dit under lågsäsong och vada runt i gummistövlar någon gång!

  3 - Lite knepigare, som vanligt. Tror det lutar åt Inspector Lynley och hans vapendragare Barbara Havers av Elizabeth George. De här böckerna bör dock läsas på originalspråk. Vissa av översättningarna ger en rysningar!

  SvaraRadera
 3. Å herregud, det var inte lätt. Ettan är ohotad på tronen, men de övriga...
  Så här blev det:
  http://snowflakesinrain.wordpress.com/2009/04/06/tematrio-paskekrim/

  SvaraRadera
 4. Etter å ha tenkt meg grundig om, har eg komme fram til mine tre. http://boklesebloggen.blogspot.com/2009/04/tematrio-deckara-eller-krim-pa-godt.html

  SvaraRadera
 5. Lynley och Havers var nära en tredje plats även på min lista Titti :-)

  SvaraRadera
 6. Jag är också med, trots dåliga deckarkunskaper:
  http://buttertarordet.blogspot.com/2009/04/3-deckare-mer-eller-mindre.html

  SvaraRadera
 7. Aningens svårt att välja - men tematrion påskekrim är gjord.
  http://itsread.bloggsida.se/?p=161

  SvaraRadera
 8. Lyran, glömde tacka för tipset om Arnaldur Indridason! Fick mail från min franska väninna häromveckan där hon tipsade om en bok av en "finsk författare" som hon läst ut natten innan. Hade aldrig hört talas om Arnaldur Indridason tidigare, men misstänker att om han till och med finns översatt till franska, har han passerat åtminstone några nålsögon på vägen. Ska definitivt testa inom den närmaste framtiden! Två vars smak jag litar på som rekommenderar honom inom loppet av ett par veckor, verkar ju alldeles för bra för att bortse ifrån! :-)

  SvaraRadera
 9. Jag står över denna gång, tar till mig istället av alla andras fina tips! Läser inte så mycket deckare nu för tiden. Men minns den första jag läste av Christie: Dolken från Tunis. Vad bra den var! I alla fall då..

  SvaraRadera
 10. Jag har tänkt att välja teman så att många ska kunna delta, men kanske inte varje gång. Nästa gång Hermia kan det kanske passa bättre :-)

  SvaraRadera
 11. Här är min trio! Svårt att välja, några favoriter fick stryka på foten. Ska bli kul att läsa era.

  SvaraRadera
 12. Svårt men trevligt!

  http://kidneybonan.wordpress.com/2009/04/06/tematrio-paskekrim/

  SvaraRadera
 13. Klar!

  http://etthemutanbocker.blogspot.com/2009/04/tematrio-paskekrim.html

  SvaraRadera
 14. Ska också ta och läsa Arnaldur Indridason

  SvaraRadera
 15. Mina favoriter är listade!

  SvaraRadera
 16. Jag har gjort min. Egentligen är det fler än tre som platsar på min lista över favoriter, men jag är ändå nöjd med mitt urval.

  SvaraRadera
 17. Den här veckan var det ju ännu svårare, Lyran! :-) Men nu är min lista klar i alla fall.

  SvaraRadera
 18. Titta gärna in även hos mig och kolla vad jag har svarat! :)

  SvaraRadera
 19. Märker att jag redan har missat en tematrio, men vill gärna hänga på denna utmaning! Har inte skrivit listan än, men den kommer. Kan man fortfarande göra den första eller är det försent? :)

  SvaraRadera
 20. Jättekul med allas förslag så här långet. Hundöra, du kan visst göra även den första om du har lust :-)

  SvaraRadera
 21. Jag är också med!!!! Påskekrim! Skoj skoj!!!!

  SvaraRadera
 22. Detta var tufft! Fick offra alltför många författare och figurer...men samtidigt är det kul. Man får tänka till lite inför samlingarna. Har dessutom hittat några tips på andra sidor så det är en klar fördel. :)

  SvaraRadera
 23. Hoppas nu att jag lyckats besöka er alla och tack för alla spännande tips!

  SvaraRadera
 24. Nu finns även tematrion hos mig

  SvaraRadera
 25. Tematrio er genialt. Jeg slenger meg med for første gang :) Listen er skrevet på bloggen min :)

  SvaraRadera
 26. Nu har jag skrivit ihop mina tre
  http://bokmarkt.hundora.se/2009/04/tematrio-deckare/

  SvaraRadera
 27. Lite sen i starten men nu har jag fått ihop en tematrio

  SvaraRadera
 28. Hundöra, jag har försökt posta på din blogg flera ggr nu, men det funkar inte. Får meddelande om problem med cookies/java script. Vet inte om det är du eller jag som har strul.

  SvaraRadera
 29. Det här blir en rolig utmaning till första morgonkaffet! Jag ska klura men vet redan att Patricia Higsmith kommer med. Nu sätter jag på kaffet och börjar tänka!

  SvaraRadera
 30. Har skrivit en liten lista nu. Det blev barn-deckare eftersom jag väääldigt sällan läser vuxendeckare. Hoppas det är ok! Glad påsk!

  SvaraRadera
 31. Då är min lilla lista klar...

  http://nathalieeoberg.blogspot.com/2009/04/tematrio-paskekrim.html

  SvaraRadera
 32. Jag skulle väldigt gärna vilja läsa en ny roman om Amanda Rönn av författartrion Emma Vall.
  Dessutom den fjärde påbörjade romanen av Stieg Larsson. Båda lika omöjliga så jag kommer i stället att läsa Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen.

  Eva

  SvaraRadera
 33. Jag har inte läst varken trion Emma Vall (fast jag är klart intresserad) eller Carin Gerhardsen. Ska googla lite på Pepparkakshuset :-)

  SvaraRadera
 34. hejsan! jag hittade hit nu 2010! sökte på påskekrim och fann din blogg! jag vill gärna använda din roliga idé i år. KOmmer att länka hit när det blir dags! Kram

  SvaraRadera
 35. http://tittiabccafe.blogspot.se/2012/07/tematrio-om-deckare.html

  Se på sjutton, jag som trodde att jag inte läste deckare!

  SvaraRadera