lördag 25 april 2009

Hur gick det sen?

Hur gick det sen? av Tove Jansson, utgiven av Alfabeta Bokförlag, 2008.

I bilderboken Hur gick det se? får vi följa Mumintrollet, som är på väg hem med en mjölkkanna från mjölkaffären. Han träffar en ledsen Mymlan, vars lillasyster My försvunnit. Tillsammans försöker de leta upp Lilla My och råkar då ut för många kusliga äventyr. De råkar störa en morrande Gafsan, som sitter och metar fisk, de blir uppsugna av Hemulens dammsugare, de råkar platta till en sovande Filifjonka och i stormen hamnar de hos de elektriska Hattifnattarna. Men till slut blir det bullkalas hemma hos den kloka, milda Muminmamman.

Texten är på rim, vilket ger en härlig rytm vid läsningen. Redan i inledningen skapas en spännande stämning, som sedan varar boken ut:

"Från mjölkbutiken klockan fem,
ett litet mumintroll gick hem.
En kanna full med mjölk han bar
och vägen lång och kuslig var
och vinden suckade och ven
i skogens alla mörka trän -
det var ej långt från skymningen.
VAD TROR DU ATT DET HÄNDE SEN?"


Bilderna är suggestiva och harmonierar perfekt med texten. På varje sida finns ett hål eller en genomskärning som låter antyda vad som komma skall på de närmaste sidorna. Genom detta får boken ett extra djup, både rent konkret och symboliskt. Detta förstärker spännings- och förväntanseffekten.

I boken får man lära känna många av Mumindalens invånare, och det är en bra bok att läsa när man vill introducera Muminvärlden för barnen. Boken är lite kuslig och passar de äldre förskolebarnen bäst. Min lilla 3½-åring lyssnade mycket intresserat, men får nog vänta ett år innan hon riktigt kan ta till sig nyanserna i berättelsen.

Naturligtvis rekommenderas denna bok till varenda liten unge!

3 kommentarer:

 1. Och till varenda vuxen. :) Jag ska ropa hem den på Tradera någon dag, för den rockar.

  SvaraRadera
 2. Ja, till alla vuxna också så klart :-)

  SvaraRadera
 3. Hej, jag heter "ALLIE REYNA" Jag är från USA. Jag var gift i 7 år med Ruben. Saker började bli ful och vi hade slagsmål och argument nästan varje gång. Det blev sämre vid en tidpunkt som han lämnade för skilsmässa ... Jag försökte mitt bästa för att få honom att ändra sig och stanna hos mig men all insats var meningslös. Jag bad om och försökte allt men ändå fungerade ingenting.

  Genombrottet kom när någon introducerade mig till den här underbara, stora stavningskastaren som till sist hjälpt mig ut ... Jag har aldrig varit ett fan av saker som detta men bara bestämde mig för att försöka motvilligt, för att jag var desperat och lämnade inget val ... Han gjorde speciella böner och använde rötter och örter ... Inom 2 dagar kallade han mig och var ledsen för allt det emotionella trauma han hade orsakat mig, han flyttade tillbaka till huset och vi fortsätter att leva lyckligt. vilket underbart mirakel Baba Egbe gjorde för mig och min familj.

  Jag har introducerat honom till många par med problem över hela världen och de har haft goda nyheter ... Jag tror starkt på att någon där ute behöver sin hjälp. För brådskande hjälp av någon typ, kontakta Baba Egbe nu via hans Email: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp honom på 7 (926) 512-8701.

  SvaraRadera