torsdag 2 april 2009

Månadssummering - Mars

Nytt månadsrekord! Under mars månad hann jag läsa hela nio böcker, och de flesta av dem var bra. Dessutom var två romaner skrivna av för mig tidigare olästa Nobelpristagare.


Jag, Helga Gregorius av Birgitta Lindén

Denna roman är ett försök att ge Helga Gregorius en egen röst. Stor del av boken beskriver på ett varmt, trovärdigt sätt Helgas uppväxt. Tyvärr försämras kvalitén på berättelsen då författaren försöker anpassa sig till de givna förutsättningarna och samtidigt vara sin egen huvudperson trogen, när vi når händelserna beskrivna i Doktor Glas.


Drottningen vänder blad av Alan Bennett

Drottningen vänder blad är en helt bedårande bok om passionen för läsning. Det här är verkligen en bok man läser med ett leende på läpparna, det är en liten (kron)juvel. Boken är lättläst, trots att språket emellanåt är lite högtidligt. Som hängiven läsare, älskar jag alla referenser till lästa och (till största delen) olästa författare.


Branden i hjärtat av Mahasweta Devi

Berättelserna i den här novellsamlingen är realistiskt och osentimentalt utformade. Utan stora åthävor gestaltas vardagen och livsvillkoren. Mahasweta Devi ger röst åt de som annars inte skulle höras, de allra fattigaste och mest utsatta, kvinnorna och de kastlösa. Hon beskriver ett ohyggligt förtryck, men också mod och list i kampen mot förtryckarna.


Stad i ljus av Eyvind Johnson

Detta är en roman om en tidsepok, en stad och en ung författare. Boken skildrar en ung mans kamp att överleva som författare och en ung mans sökande efter sig själv. Berättelsen har olika fokus och ger en sorts stillbilder av människor som lever torftiga, utsatta liv i fattigdom. Resultatet blir lite för splittrat för min smak. Poetiskt språk.


Murkronan av Vibeke Olsson

En fristående fortsättning på Skymningens nådatid.Romanen handlar om ett ungt par, Paulus och Justina, under soldatkejsartiden. Strax innan Paulus drar ut i fält har det stått klart för paret att Justina inte kan föda barn, vilket de båda djupt sörjer. När Paulus kommer hem fråm kriget har han blivit degraderad och familjen måste flytta.


På Chesil Beach av Ian McEwan

Detta en helt underbar kortroman om två unga människor som står inför ödesdigra val. Edward och Florence har just gift sig och ska fira sin bröllopsnatt på ett litet hotell vid Chesil Beach i Dorset. De är båda nervösa inför den sexuella föreningen och har stora svårigheter att kommunicera med varandra. Sträckläsningskaraktär.


Doppler av Erlend Loe

Doppler har fått nog av all duktighet och konsumtions-hysteri. Han lämnar sitt trygga familjeliv och flyttar till skogs. Där blir han sambo med en älgkalv och idkar byteshandel (och en del tjuvnad). Men snart förstörs friden även i skogen... Hejdlöst rolig, men med mycken klokskap gömd under skratten. Årets bästa Norgehistoria.


Siddharta av Hermann Hesse

Siddhartha längtar efter fulländning, verklig kunskap och insikt. Han försöker uppnå vishet först genom ett asketiskt leverne, sedan som livsnjutare. Romanen behandlar de svåra frågorna om kärlekens väsen, ont/gott, meningen med livet, hur man kan uppnå vishet och tidens gång (eller rundgång). Detta är inget pseudoandligt trams, utan äkta vara.


Agnes Grey av Anne Brontë

Detta är en roman som med rätta kan kallas guvernant-roman. Det är en klassisk roman om den goda, fattiga flickan, som vinner kärleken. Man får snabbt en nära relation till Agnes via dagboksformen. Romanens styrka är dess underbara språk och dess hejdlöst roliga (om än tendentiösa) personbeskrivningar. Intressant historisk tidsepok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar