torsdag 16 april 2009

Jorden Runt på 8 Böcker - Avfärd

Det är ju alltid roligt med lite ressällskap, hoppa ombord så far vi! Planen är att vi ska ta oss jorden runt på 8 böcker och vara hemma igen kring årsskiftet. I början av varje månad anländer vi till ett nytt resmål och jag kommer då att kortfattat presentera de tre böcker man kan välja mellan. Välj en (eller fler om ni har lust), läs den och skriv något om den på er blogg. Posta en kommentar med länk till mig så att jag kan skapa länklistor för de olika resmålen. Om ni inte har en egen blogg, kan ni posta era kommentarer angående den lästa boken i samband med att jag skriver om den bok jag läst på resmålet.

Man kan naturligtvis även välja att vara med på vissa delar av resan. Virtuella och bokliga resor har ju just den fördelen :-) Hoppa av och på som det behagar er. Om ni har läst alla föreslagna böcker för resmålet så välj en egen, gärna skriven av någon av de föreslagna författarna.

Anmäl intresse här så ska jag göra en länklista till alla resenärerna.

Listan över alla böckerna finns nedan. De allra flesta finns att köpa i bokhandel eller på antikvariat. Någon enstaka måste kanske lånas på bibliotek.

Trevlig resa!

Östeuropa i Maj:
Franz Kafka (Tjeckien) - Förvandlingen
Herta Müller (Rumänien) - Hjärtdjur
Alexandr Solzjenitsyn (Ryssland) - En dag i Ivan Denisovitjs liv

Mellanöstern i Juni:
Abraham B. Yehoshua (Israel) - Kvinnan i Jerusalem
Suad Amiry (Palestina) - Sharon och min svärmor
Khaled Hosseini (Afghanistan) - Tusen strålande solar

Asien i Juli:
Kiran Desai (Indien) - Bittert arv
Gao Xingjian (Kina) - Ensam människas Bibel
Haruki Murakami (Japan) - Norwegian Wood

Oceanien i Augusti:
Doris Pilkington (Australien) - Rabbit-Proof Fence
Patrick White (Australien) - Tant Theodora
Keri Hulme (Nya Zeeland) - Benfolket

Sydamerika och Västindien i September:
Gabriel García Márquez (Colombia) - Översten får inga brev
Roberto Bolaño (Chile) - Om natten i Chile
Maryse Condé (Guadaloupe) - Färden genom mangroven

Nordamerika i Oktober:
Toni Morrison (USA) - Älskade
Philip Roth (USA) - Envar
Margaret Atwood (Canada) - Oryx och Crake

Afrika i November:
Chinua Achebe (Nigeria) - Allt går sönder
Nadine Gordimer (Sydafrika) - Min sons historia
Tayeb Salih (Sudan) - Utvandringens tid

Västeuropa i December:
José Saramago (Portugal) - Blindheten
Virginia Woolf (England) - Mrs Dalloway
Per Petterson (Norge) - Ut och stjäla hästar

36 kommentarer:

 1. Anmäler mig!
  http://hem.passagen.se/hno0222/litt/jordenruntlitteratur.htm

  SvaraRadera
 2. Jag är med! "Jorden runt..." innehåller två av mina favoritsysselsättningar - att vara på resande fot och att läsa. Steg 2 kanske blir att tillsammans besöka IRL alla platser vi läst om? ;-)

  SvaraRadera
 3. Lägger till er alla på min lista.

  Hermia, det var en bra idé. Tror att det vore möjligt att få förlagen att sponsra resan? :-D

  SvaraRadera
 4. Är helt klart med! Himla kul idé.

  SvaraRadera
 5. Oi, dette ser veldig kjekt ut! Men eg er allereide med på Litteraturas "månadens nobelprisvinnar" og ein lesesirkel - det er begrensa kor mange månadlege bøker eg klarer å svelgje unna. Men så er det jo mange gode titlar, som eg kunne tenkt meg å ha lese på denne lista. Eg trur eg forsøker å henge meg på, men eg er ikkje sikker på om eg klarer det.

  SvaraRadera
 6. Jag lägger till er alla. Bai, du får väl ta en respaus emellanåt om det blir för mycket.

  SvaraRadera
 7. Hej du påhittiga kvinna!

  Jag tror att jag vill kliva lite av och på denna resa, och ibland lata mig med att skriva om nån bok jag ledan läst, men om det funkar på de premisserna så är jag gärna med.

  SvaraRadera
 8. Precis det snowflake säger skulle jag också gärna göra, om det går bra?

  SvaraRadera
 9. Det går som sagt mycket väl för sig att kliva av och på. Och självklart måste man inte ha läst boken man skriver om precis nu. Läsning blir aldrig för gammal :-)

  SvaraRadera
 10. Hej

  jag vill gärna vara med - om det funkar att bara läsa vissa av böckerna?

  Ann

  http://lastochbloggat.blogspot.com

  SvaraRadera
 11. Åh, vad roligt!
  Jag vill jag vill jag vill!

  Tack för din kommentar på min blogg. Jag blir så glad när bloggen uppskattas.
  Nu har jag också fylt i den där enkäten om marginaliserade författare. Den var rolig.

  SvaraRadera
 12. Det här låter spännande. Jag hoppar på tåget!

  SvaraRadera
 13. Spännande idé, kommer att följa inläggen med iver även om jag ännu inte i det här skedet hoppar på själv

  SvaraRadera
 14. Nu har jag lagt till er. Hoppas du inte kan motstå ressuget lite senare Magix :-)

  SvaraRadera
 15. Oj, det här vill jag var med på. Låter lagom avslappnande och trevligt. ^^

  SvaraRadera
 16. Vad roligt! Jag har själv haft denna idé - att läsa mig jorden runt. Men det är ju mycket roligare att göra det tillsammans med andra. Jag är med. :)

  http://stickprojekt.blogspot.com/

  SvaraRadera
 17. Oj så många fina nya bekantskaper, lägger till er :-)

  SvaraRadera
 18. Åh, passar mig perfekt. Jag som har "filosoferat" lite kring att resa med böcker i min blogg i mars i min "dagens fundering". Så skönt med någon som valt ut lite böcker som man kan resa med! Tusen tack!!!! :)

  SvaraRadera
 19. Jag ser fram emot resan- och kommer att "snirkla" lite (för några av böckerna har jag läst)men det finns mer än nog på listan för mig att bekanta mig med. Tycker att här finns något för alla! En sådan utmärkt idé Lyran! Tack för inspiration och allt jobb du lägger ner!

  Kramar från Ingrid

  SvaraRadera
 20. Nyss hemkommen från Berlin så anmäler jag mig: Hanna på hannasdailywalks.blogspot.com

  SvaraRadera
 21. Har bestämt mig nu vilken bok jag ska läsa!

  SvaraRadera
 22. Snirkla bäst ni vill, jag lägger till er. Kul att träffas Hanna, och så strumpsugen jag blev. Men vilken av bloggarna ska jag länka till?

  Det har inte jag Harriet :-)

  SvaraRadera
 23. Ouppmärksamma jag, nu ser jag ju att du berättat vilket blogg jag ska länka Hanna. Jag fastande ett tag i att läsa lite i alla dina :-) Jag vill ha en schal...

  SvaraRadera
 24. Jag vill också vara med på resan :0)

  Kul initiativ!

  SvaraRadera
 25. En sån spännande resa, följer självklart med :-).

  SvaraRadera
 26. Kul med så många nya bekantskaper i ressällskapet!

  SvaraRadera
 27. Jag kan ju inte låta bli :) Jag måste också vara med!

  SvaraRadera
 28. Ja, det är klart du måste följa med Cia :-)

  SvaraRadera
 29. Vilken kul idé...vill läsa lite nytt från lite andra länder så jag vill vara med på resan. Roligt initiativ.

  Kram kram
  Sofie

  SvaraRadera
 30. Hdet kan nog tänkas att jag hoppar på lite här och där. Om natten i Chile ligger redan i min att-läsa-hög och Norwegian Wood läste jag förre året. Atwood är jag sugen på (dock ingen annan i min litterära salong) liksom flera andra på listan - men det är vägen, som är mödan värd ;-)

  SvaraRadera
 31. Jag är väl ute lite i sista minuten, men jag vill i vilket fall som helst hemskt gärna vara med! =)

  enbokflerabocker.blogg.se

  SvaraRadera
 32. Har lagt till er alla på reslistan :-)

  SvaraRadera
 33. Jag vill också vara med, verkar kul! Har just varit på bibblan och lånat "hjärtdjur"!

  SvaraRadera
 34. Vilken härlig idé! Jag tänker också vara med, men eftersom min "att läsa-lista" är evigheter lång så får jag nog vänta åtminstone ett litet tag med att anta utmaningen. Till vintern eller kanske nästa år. Men jag ska absolut vara med, även om jag inte alls gillade "Älskade".

  SvaraRadera