måndag 13 april 2009

Tematrio - Jerusalem

Två gånger har jag firat Påsk i Jerusalem och vandrat längs Via Dolorosa. Jerusalem är en fantastisk stad med alla sina minnesmärken, kyrkor, synagogor och moskéer. I Jerusalem existerar inte tid, här är historiska händelser aktuella (på både gott och ont) än idag.

Berätta om tre romaner/texter som har någon koppling till Jerusalem och/eller Mellanöstern!

1. Mohammed Cohen - Den arabiske juden av Claude Kayat utspelar sig i Tunisien, Israel och Sverige. Det är en humorisktisk, närmast farsartad roman med ett budskap om fred. Boken inleds med en hejdlöst rolig beskrivning av hur Moses Cohen blir förälskad i en arabisk flicka, vars far inte har någon som helst avsikt att låta henne gifta sig med en jude.

2. Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua är en humoristisk, absurd historia med många bottnar. På ett djupare plan handlar den om mänsklig identitet och om staten Israels identitet. På ytan är den en thrillerliknande berättelse av sträckläsningstyp. Tempot är högt, språket är enkelt och opretentiöst.

3. Tredje boken är en av de allra bästa romaner jag läst. Barabbas av Pär Lagerkvist berättar om den rövare som blir frigiven i stället för Jesus. Detta skapar hos Barabbas en känsla av att Jesus angår honom, han kan inte bli kvitt honom. Pär Lagerkvist gestaltar människans längtan efter kärlek och rädsla att stå utanför, hennes sökande och längtan efter Gud och svårigheten att tro. Språket är briljant i sin enkelhet.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!


Läs andra bloggares inlägg om och

21 kommentarer:

 1. Den här trion hoppar jag över, tyvärr.
  Mycket intressant tema, men denna gång hittar jag inte tre romaner.

  SvaraRadera
 2. Jeg må nok hoppe over denne tematrioen fordi jeg ikke har lest nok bøker fra Jeruslamen/Midt-Østen. Men kanskje kan jeg få noen gode tips her :)

  SvaraRadera
 3. Tematrion är i hamn, ;-)

  SvaraRadera
 4. En liten tematrio även hos mig. En lånad från Ann..

  SvaraRadera
 5. Denvar lite svårare. Jag fick fuska något och tog med en långnovell.

  SvaraRadera
 6. Eg ser at eg ikkje er aleine med å synest at denne var vanskelegare enn dei forrige. Men eg har tatt meg nokre friheitar og komt opp med tre verk - i vid forstand - med tilknytting til Midtausten - i vid forstand.

  SvaraRadera
 7. Jaså det var så svårt denna veckan. Jag som tyckte att det blev lätt när jag lade till hela Mellanöstern :-) Mmen det är som det ska vara, ibland svårt, ibland lätt. Jättespännande romaner, noveller, Bibelavsnitt och lyrik har jag fått tips om hos olika deltagare. Bra att ni tänjer på uppgiften, jag var inte ens medveten om att jag skrivit roman, ska ändra det till ett vidare begrepp.

  SvaraRadera
 8. Lite svårt var det allt, men nu är min trio klar ! Bra med tips från er andra, ska ta mig en tur runt till era bloggar!

  SvaraRadera
 9. Så var jag klar också. Här handlade det dock inte om att välja och vraka, även om jag nog borde kunna skrapa fram några fler titlar om jag tänker efter. Blev lite sugen på Kvinnan i Jerusalem. Gillar det som jag läst hittills av Den befriade bruden.

  SvaraRadera
 10. Då är jag också klar med min trio.

  SvaraRadera
 11. Jag är med även denna vecka!

  SvaraRadera
 12. Så många uppfinningsrika alternativ ni kommit med - jättekul att läsa.

  SvaraRadera
 13. Jag hoppar också över! Jag har inte läst tillräckligt mycket - tror jag - för att kunna hitta en "topp tre". ;-(

  SvaraRadera
 14. Intressant tema. Nu har även jag fått ur mig en bloggpost.

  SvaraRadera
 15. Hoppsan hejsan! Den här var riktigt svår! Tre böcker om Jerusalem (eller omnejd) kändes inte snuten ur näsan direkt, men här kommer i alla fall tre förslag och samtliga är böcker som jag verkligen uppskattat. Så det var kanske inte ett så dumt tema till syvende och sist...

  1. Nummer ett på listan hamnar först därför att det var en av mina första riktigt stora läsupplevelser. Lagom till julen i första klass läste vår fröken ett kapitel högt varje morgon ur Marias lilla åsna av Gunhild Sehlin. Den gjorde STORT intryck på mig! Har aldrig läst den sen dess, så har mycket vaga minnen om vad som egentligen utspelade sig i boken, men att den handlade om Marias & Josefs vandring från Nasaret till Betlehem vet jag. Kanske dags för en omläsning? :-)

  2. Får bli Barabbas av Pär Lagerkvist. En av de bästa böcker som korsat min väg. Borde jag ha läst om nu till påsken!

  3. Jerusalems natt av Sven Delblanc. Länge sen jag läste, men en fantastisk läsupplevelse då det begav sig!

  SvaraRadera
 16. Jerusalems natt av Sven Delblanc har jag inte läst. Det måste jag råda bot på. Och Marias lilla åsna kanske vore något för min lilla tjej om några år.

  SvaraRadera
 17. Absolut! Jerusalems natt klämmer du snabbt. Det är en kort och koncentrerad berättelse som finns i en samlingspocket tillsammans med två andra kortromaner av Delblanc.

  SvaraRadera
 18. Bättre sent än aldrig - här är mitt bidrag!

  SvaraRadera
 19. Det här med tematrio är verkligen en rolig idé. Jag vill också vara med.
  Lite sent också men min tematrio finns i alla fall på min blogg:
  http://www.mikaelastigsdotter.blogspot.com

  SvaraRadera
 20. Välkomna ni senfärdiga också *fniss* ;-)

  SvaraRadera
 21. Jag är ännu mer senfärdig :) Har iaf lyckats plocka ihop en kanske ganska tvivelaktig lista, men ändå!

  SvaraRadera