fredag 10 april 2009

Bokenkät - Marginaliserade författare

Den här enkäten cirkulerar i bloggosfären. Jag norpade den från Martin Ackerfors och använder mig av hans översättning.

När läste du senast:

en kvinnlig författare?
Merparten av det jag läser är skrivet av kvinnliga författare och i min bokhylla är de klart överepresenterade. Just nu läser jag När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall.

en författare med afrikanskt ursprung?
Förra boken jag läste ut - Utvandringens tid - var skriven av Tayeb Salih, Sudan. Dock läser jag alltför sällan böcker av afrikanska författare. Tänker bättra mig på detta, inte för att man bör, utan för att det jag läst gett mersmak.

en författare med spanskt, portugisiskt eller latinamerikanskt ursprung?
Här är det långt mellan de lästa böckerna. Jag har ju inte ens läst Márquez ännu. I höstas läste jag Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector, Brasilien.

en författare med asiatiskt ursprung?
Asiatiska författare läser jag relativt ofta. Jag är intresserad av både kinesisk och indisk litteratur. För närvarande läser jag en kinesisk deckare av Diane Wei Liang, De dödas fjärilar. Senast lästa indiska bok var Mahasweta Devis Branden i hjärtat.

en HBTQ-författare?
Det mest pinsamma här var att var tvungen att googla på förkortningen. Och den enda författare jag läst i denna "grupp" är nog Selma Lagerlöf. Å andra sidan läser jag mycket av henne. Men jag har bett om, och fått många bra tips på HBTQ-författare så att jag ska kunna vidga mina vyer lite.

en mellanösternförfattare?
En av mina favoriter är Abraham B. Yehoshua. Jag har också på biblioteket beställt två böcker av arabiska författare; Sharon och min svärmor av Suad Amiry och Minaret av Leila Aboulela som bör komma efter påskhelgen.

någon annan "marginaliserad" författare?
Jag har inte så stor kunskap om de författare, vars böcker jag läser. Kanske är fler marginaliserade än man vill tro?

Slutsatser:
Kan man av detta dra slutsatsen att jag är väl insatt i världslitteraturen? Nej, inte alls. Jag läser i hög grad svenska och anglosaxiska författare. Men jag är intresserad av att bredda mig.

4 kommentarer:

 1. Klurig lista det där. Jag har svårt att svara riktigt bra på några frågor såsom marginaliserade författare, och från andra världsdelar än den västliga. Tyvärr. Yehoshua känner jag till, en av mina favvisar, liksom Amoz Oz och Mafouz. Ett område för förbättring, märker jag. Kul initiativ med tematrio! Glad påsk! önskar mrs E

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det lätt att man fastnar i läsande av "hemmamiljöer".

  SvaraRadera
 3. Varför ska man dela in författare i kategorier efter världsdel, ras, kön, sexuell tillhörighet med mera?

  MVH

  Petter Eremiten

  SvaraRadera
 4. Ja, varför folk ska sorteras kan man ju verkligen fundera över.

  SvaraRadera