måndag 8 november 2010

Tematrio - Tyskspråkigt

Efter helgens fokus på allt som är tyskspråkigt tror jag att ni kanske kan gissa er till dagens tema. Just det, tyskspråkigt gäller även idag. Vi behöver alla tips på bra tyskspråkig litteratur så idag är utmaningen att berätta om tre tyskspråkiga romaner du läst (eller har lust att läsa)!

1. I Ungdomens bröd av Heinrich Böll skildrar författaren vardagen i efterkrigstidens Tyskland på ett lågmält sätt. Trots det lilla formatet, rymmer berättelsen både en intressant handling som lockar läsaren och en fyllig samtidsbeskrivning. Författaren använder sig av ett rikt symbolspråk och huvudpersonen skildras på ett psykologiskt trovärdigt sätt.

2. Siddhartha längtar efter fulländning, verklig kunskap och insikt. Han försöker uppnå vishet först genom ett asketiskt leverne, sedan som livsnjutare. Denna roman av Hermann Hesse behandlar de svåra frågorna om kärlekens väsen, ont/gott, meningen med livet, hur man kan uppnå vishet och tidens gång (eller rundgång). Detta är inget pseudoandligt trams, utan äkta vara.

3. Hjärtdjur av Herta Müller utspelar sig i Rumänien under Ceauşescus vedervärdiga förtryckarregim. Berättelsens fokus är på fyra unga vänner, som längtar efter frihet. Berättarstilen är poetisk, vacker, symbolisk och fragmentarisk. Hjärtdjur är en kort roman på c:a 200 sidor, ändå tycks den innehålla så ofantligt mycket klarsynthet, hoppfullhet, hopplöshet och tragik.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

9 kommentarer:

  1. Kanske ska ta ett annat land till onsdagens bokgeografi då...

    SvaraRadera
  2. Så ja. Nu är mitt "tyska" bidrag inlämnat.

    SvaraRadera
  3. Min trio är HÄR. (Men det där med romaner missade jag.)

    SvaraRadera
  4. Nu finns en, något haltande, trio också hos mig: http://www.fiktiviteter.se/2010/11/09/en-tysksprakig-tematrio

    SvaraRadera
  5. En trio finns nu också på min blogg http://ingridsboktankar.blogspot.com/2010/11/tematrio-tysksprakiga-forfattare.html

    SvaraRadera
  6. Det satt hårt inne, men till slut fick jag ihop en trio! http://www.enligto.se/2010/11/09/tematrio-tysksprakigt/

    SvaraRadera
  7. Tyskspråkig litteratur känns faktiskt som någon jag äntligen har någon koll på. Fråga mig och fransk eller t.ex. afrikansk och jag kan nada. Men tysk litteratur tycker jag mig faktiskt ha någorlunda koll på.

    Så en trio finns att hitta hos mig också.
    http://zachanthewriter.blogspot.com/2010/11/tematrio-tysksprakigt.html

    SvaraRadera
  8. 1. E.T.A. Hoffmann: Katten Murrs tankar om livet samt fragmentarisk biografi över kapellmästaren Johannes Kreisler i form av slumpvisa makulaturblad

    Magnifikt högromantiskt vansinne! Snart 200 år på nacken har denna "roman", som alltså ömsom består av en katts filosofiska (och självbelåtna) betraktelser över tillvaron, skrivna på baksidan av lösryckta ark ur en "biografi" över en fiktiv musikant. Allt huller om buller (med meningar som avbryts mitt i när man "vänder blad" i manuskriptet och hamnar i den andra texten), med elaka blinkningar och anspelningar hit och dit i hundratal. En sentida läsare uppfattar nog inte en tiondel av poängerna, men kul har man ändå. Jämte Poe och Baudelaire 1800-talets modernaste författare. Första svenska översättningen kom bara häromåret.

    2. Thomas Bernhard: Ett barn.

    Bästa delen av hans självbiografiska romansvit. Kan med fördel läsas först, eftersom den utspelar sig först även om den kom sist i serien.

    3. Robert Musil: Historier som inga är.

    Nej, det är ingen roman, och det struntar jag i. Charmerande kortprosa, och betydligt mer lättillgänglig än kolossromanen om Mannen utan egenskaper.

    SvaraRadera