måndag 1 november 2010

Tematrio - Favoritlitteratur

Alla tycker vi om ganska olika typer/genrer/sorters litteratur. Vissa gillar fantasy, andra fördrar biografier eller deckare. Jag tycker att det är svårt att "typbestämma" och saknar kanske rätt begrepp, men ni förstår nog vad jag menar. Berätta om tre olika sorters litteratur du gillar.

1. Jag tycker mycket om äldre, svensk s k arbetarlitteratur. Denna kallas ibland proletärlitteratur eller socialrealism, och karaktäriseras av berättelser ur arbetarnas vardagsliv. Bland mina svenska favoriter finns Moa Martinsson och Per Anders Fogelström. John Steinbeck är en annan fantastisk författare av arbetarlitteratur och bland de samtida vill jag nämna Åsa Linderborg.

2. Klassiker är klassiker av en orsak, de är oftast helt fantastiska. Att bara välja ut några författare är inte lätt, men jag får försöka begränsa mig. Bland svenskarna måste jag så klart ta med både Selma Lagerlöf och Pär Lagerkvist. Jerusalem och Barabbas tillhör vår litteraturskatt. De stora ryssarna måste också få vara med, Dostojevskijs Brott och straff och Tolstojs Anna Karenina är enastående, något modernare, men lika bra, är Lolita av Nabokov. Man kan så klart skriva hur mycket som helst om klassikerns, från de gamla grekerna till de moderna, men jag nöjer mig med de jag valt ut just nu.

3. Mitt tredje val är svårare att "typbestämma", men brukar kallas världslitteratur. För min del handlar det om utomeuropeiska, icke-anglosaxisk litteratur. Ofta handlar de romaner jag uppskattar mest om kolonisation och länders/människors kamp för (åter)finna sin egen identitet. Några av mina favoriter är Pramoedya Ananta Toer från Indonesien, Maryse Condé från Guadeloupe och Chinua Achebe från Nigeria.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

9 kommentarer:

 1. Nu har jag svarat i min blogg (:

  SvaraRadera
 2. Jag har outat några av mina tillkortakommanden i min blogg.

  SvaraRadera
 3. Nu har jag också fått ihop en trio.

  http://bokmamma.blogspot.com/2010/11/tematrio-favoritlitteratur.html

  SvaraRadera
 4. Nu har jag svarat med. Är inte redigt färdig ännu, ämnet är ju så stort och intressant.

  SvaraRadera
 5. visst är dessa tre intressanta att läsa,
  ryssar kan man läsa fortfarande

  SvaraRadera
 6. Min trio är klar: http://alkb.se/tematrio-favoritlitteratur

  SvaraRadera
 7. Har du läst Allt som återstår av Elin Boardy? Den skulle kunna passa dig.

  SvaraRadera
 8. Och så skulle jag såklart berätta att det finns en trio hos mig: http://www.enligto.se/2010/11/04/tematrio-favoritlitteratur/

  SvaraRadera