lördag 6 november 2010

Bokgeografi - Skottland

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill O att vi besvara följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Skottland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Alistair MacLean var under många år min favoritförfattare. En av hans bästa är den välkända Kanonerna på Navarone. Jag har gett bort alla mina MacLean böcker, vilket jag numer bittert ångrar.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Skottland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Robert Louis Stevensons Dr Jekyll och Mr Hyde har jag läst så sent som i år. Alla känner sannolikt till intrigen och har sett filmatiseringar av berättelsen. Läsning av kortromanen innebar en positiv överraskning, texten har nyanser och djup som inte kommer fram i filmerna.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Skottland, som du inte läst, men är nyfiken på.
J.M. Barrie var en skotsk tidningsman, författare och dramatiker. Han är mest känd för dramat Peter Pan, som jag nog egentligen aldrig ordentligt har sett. Däremot har jag sett filmen om J.M. Barrie, Finding Neverland, med Johnny Depp i huvudrollen och den kan jag rekommendera.

3 kommentarer:

 1. Har bara läst Skattkammarön av Stevenson och måste säga att den också var en positiv överraskning. Kanske ska försöka mig på Dr Jekyll & Mr Hyde också. Däremot har jag faktiskt inte läst något av Alistair MacLean

  SvaraRadera
 2. En av mina favoritförfattare är skotte – Iain Banks eller Iain M. Banks som han kallar sig när han skriver science fiction! Hans debutbok från 1984 – The Wasp Facory – är fortfarande en favorit.

  Kate Atkinson bor ju i Edinburgh, så hon kan väl numera räknas in bland skottarna? Hon är en annan älsklingsförfattare. Gillar nog allt jag läst av henne.

  Sedan var ju faktiskt Kenneth Grahame som skrev underbara Det susar i säven skotte. Det är en favorit jag aldrig tröttnar på.

  Anna

  SvaraRadera
 3. Atkinson är en favorit här också, visste inte att hon bodde i Skottland.

  SvaraRadera