måndag 15 november 2010

Tematrio - Titelefternamn

Dags för ett nytt tema baserat på titelnamn. Vi har tidigare haft både pojk- och flicknamn, idag är det således dags för efternamn. (Kanske kommer det i framtiden teman om hundnamn, hästnamn o s v.) Berätta om en roman/novell/text med ett efternamn i titeln!

1. I Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman utspelar sig under loppet av en enda dag, den dag då studenten går av stapeln i Wadköping. Den hänsynslöse värdshusvärden Markurell oroar sig för att den högt älskade sonen inte ska klara sin examen och försöker fräckt muta skolledningen. Detta bidrar dock i stället till att gamla hemligheter kommer upp till ytan. Boken är en rolig komedi med tragiska undertoner.

2. Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald är en av den moderna litteraturens mest uppmärksammade romaner, känd för skildringen av den dekadenta tidsandan efter första världskrigets slut. Romanen innehåller också ett porträtt av en kompromisslös man som förtärs av kärlekslängtan. Detta är en läsvärd klassiker, som stannar kvar hos läsaren länge efter att de sista tonerna klingat ut. "Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna."

3. Löwensköldska ringen/Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf speglar två olika sidor hos författaren. I Löwensköldska ringen är det den gotiska Selma vi möter. Löwensköldska ringen är en klassisk spökhistoria, där de allra mörkaste känslor svallar. I romanen skildrar Selma de fattigas hunger och utsatthet samt överhetens svek och hämndgirighet. Stämningen i Charlotte Löwensköld är ljusare och präglas av den unga Charlottes kärlek och förhoppningar. Charlotte Löwensköld är en riktig såpa, som innehåller ett hopkok av svek, intriger och äkta kärlek. En såpa av högsta kvalitet, naturligtvis. Här fokuserar författaren på att skapa ett nyanserat porträtt av den unga Charlotte, och det är denna komplexa gestaltning av en ung kvinna som är berättelsens stora behållning. Trots den ljusa, livsbejakande stämningen är dock handlingen även i Charlotte Löwensköld ödesbestämd.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

10 kommentarer:

 1. jag har också gjort en egen trio

  SvaraRadera
 2. Äntligen en trio där jag kan bidra! http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/11/tematrio-titelefternamn.html

  SvaraRadera
 3. Nu har även jag fått ihop en tematrio, dock väldigt kortfattad...

  SvaraRadera
 4. Så ja, nu är mina "boktitlar med efternamn i" inlämnat

  SvaraRadera
 5. Nu har jag också plockat ihop en trio: http://www.fiktiviteter.se/2010/11/16/tematrio-titelefternamn/

  SvaraRadera
 6. Endelig en ny tematrio fra meg!

  http://anitabs.blogspot.com/2010/11/tematrio-titteletternavn.html

  SvaraRadera
 7. Vi har också en trio!

  http://laslustan.blogspot.com/2010/11/tematrio-efternamn.html

  SvaraRadera
 8. Nu har jag värkt fram en trio! http://bit.ly/cJWEFP

  SvaraRadera