måndag 8 november 2010

Cap Esterel

Cap Esterel av Tanja Langer, utgiven av Thorén & Lindskog, 2010.

En ung man, Michel, reser till Franska Rivieran på semester och tar in på ett pensionat. Han har varit här en gång för länge sedan, den gången var han tillsammans med sin bror och sina föräldrar. Han söker nu i sina minnen för att förstå vad som hände den gången. En gift kvinna med barn, Hélène blir förälskad i en annan man och försöker fundera ut hur hon ska hantera detta. Elisabeth älskar passionerat och förför en yngre man. Kommer han att stanna hos henne, trots att han redan har en flickvän? Det finns många beröringspunkter mellan de tre huvudpersonerna, som utkristalliserar sig under läsningen. Gemensamt för dem alla är längtan.

Att läsa Cap Esterel är som att lägga ett pussel, ett med ganska många bitar. I början har jag svårt att förstå hur de olika bitarna ska fogas samman, men så småningom börjar mönstret skönjas. Det som är gemensamt för alla pusselbitarna är att de på något sätt gestaltar kärlek. Här finns hetsig kärlek som gränsar till besatthet, trygg och stabil kärlek, kärlek mellan makar, kärlek till barnen och kärlek som inte är menad. På många av pusselbitarna gestaltas också väntan, längtan, sökande, saknad och förluster. Någon väntar på brev på posten, någon längtar efter kärlek, någon söker efter svar, någon saknar sin ungdoms kärlek och någon förlorar allt.

Det finns tre olika berättarröster i romanen och i början har jag lite svårt att särskilja dem. Allteftersom framträder dock helgjutna personer vars berättelser berör mig.

Språket i Cap Esterel är emellanåt korthugget, emellanåt vackert, poetiskt. Texten är lättläst och man kan lätt förledas att läsa boken lite för snabbt. Berättelsen kräver dock att läsaren är alert och texten vinner mycket på att läsas långsamt.

Att recensera en roman som Cap Esterel är en utmaning om man, som jag, har intentionen att inte förstöra läsupplevelsen för er andra, genom att avslöja för mycket om handlingen. Därför fokuserar jag hellre på läsupplevelsen, som jag gärna vill dela med er. För Cap Esterel är en underbar roman, en vacker roman, en vemodig berättelse som förmedlar insikten att mycket i livet är förgängligt. Cap Esterel är en roman som berör, utan att vara sentimental, Cap Esterel är en roman om livet.

6 kommentarer:

 1. Ah, den här boken finns snart på ett bibliotek nära mig, att lånas av mig och att läsas av mig!
  Ser fram emot det ännu mer nu efter dina tankar om den.....
  och så är den ju inom den tyskspråkiga sfären, bara plus mao! :-)

  SvaraRadera
 2. Ja det är tydligen bara att fylla på den oändligt långa Vill läsa-listan! Det här låter ju riktigt bra!

  SvaraRadera
 3. Det lät minsann inte dåligt! Vi får se om jag hinner med den i år (listan är lång, och jag är en långsam läsare).

  SvaraRadera
 4. Låter som en intressant bok som jag gärna vill läsa.
  Ha en skön start på veckan:)

  SvaraRadera
 5. Har just läst.
  Är helt tagen.
  Är helt betagen.

  SvaraRadera
 6. Tänkte väl att du skille gilla, Violen :-)

  SvaraRadera