onsdag 10 november 2010

Julstämning

Det kan väl inte bara vara jag som drabbas av julstämning när världen utanför är vackert vit och mysig? Jag fick lust att se över vad som fanns att läsa med jultema och minsann hade jag inte skrivit om detta redan i fjol. Här följer en lista på juliga böcker som jag, med er hjälp, skapade i fjol. Kommentera gärna med fler tips.

I fjol läste jag A Christmas carol, Den heliga natten och En röd liten fågel i juletid. I år ska jag läsa Ej blott i juletid (tyskafokus, ni vet) och Ljusets drottning. Har ni (redan) några speciella planer för julens läsning?

A Christmas Carol (m fl berättelser ur Christmas Books) - Charles Dickens
Den heliga natten och andra julberättelser - Selma Lagerlöf
Den nya jultomten - Brian W. Aldiss.
Ej blott i juletid (Doktor Murkes samlade tystnad) - Heinrich Böll
En fröjdefull jul (Saltön) - Viveca Lärn
En röd liten fågel i juletid - Fannie Flagg
Eremitkräftorna (Neshov-serien) - Anne B. Ragde
Granen (Det osynliga barnet) - Tove Jansson
Hercule Poirots jul - Agatha Christie
I år blir det nog bättre - Maeve Binchy
Julen är alla hjärtans fest - Lise Nørgaard
Julfritt - John Grisham
Ljusets drottning - P C Jersild
Mord under julgranen - deckarnoveller Nesser m fl
Papa Panov’s Special Christmas - Leo Tolstoy
Röd jul (Med stövlarna på) - Klas Östergren
Sagor för barn över 18 år (Karl-Bertil Jonssons julafton) - Tage Danielsson Snöstorm och mandeldoft - Camilla Läckberg
Tiden det tar - Hanne Örstavik
Tragedi på en lantkyrkogård - Maria Lang
Vitklädd med ljus i hår - Maria Lang

7 kommentarer:

 1. Julstämningen är på topp även här. Julläsningen är inte bestämd än men något litet projekt ska det väl bli. "Förr i tiden" läste jag alltid Minette Walters på julen men sen jag drabbats av deckarallergi så undviker jag det. Den enda deckare jag egentligen fortfarande tål så det är inte omöjligt att det blir en omläsning av "Tragedi på en lantkyrkogård"... Förra året ägnade jag ju julen (och följande 2-3 månader) åt Wolf Hall men i år blir det nog något mer lättläst... Om jag inte läst ut Jane Eyre före dess så ska jag banne mig få den utläst under julen (den är ju så bra, jag förstår inte varför jag aldrig ger mig själv tid att ta mig igenom den).

  SvaraRadera
 2. Dras till allt som har med jul att göra... Snart ska jag ta mig en ordentlig titt i nya boken Mannerströms Julkokbok och till advent plockar jag fram klassikern Johans jul som vi älskar i familjen. Dags att läsa den för barnbarnet.

  SvaraRadera
 3. Jullittstips: Jostein Gaarders Julmysteriet.

  SvaraRadera
 4. Breven från jultomten av J.R.R. Tolkien är himla mysig! Det är en samling med de brev Tolkien skrev till sina barn varje jul, från "Jultomten, Nordpolen", där Jultomten berättar om hur livet är på Nordpolen och hur han förbereder julklapparna. Den har Tolkiens egna illustrationer, helt underbar bok.

  SvaraRadera
 5. Sista kapitlet i Tove Janssons Det osynliga barnet när mumunfamiljen vaknar mitt i vintern och blir rädda för julen. Ska försöka läsa det med någon av mina klasser i år.

  SvaraRadera
 6. Vi fick ju ingen snö här nere (buhuuu) men jag var i stockholm över dagen förra veckan och fick mig lite vitt utanför tågfönstret. Som tur var hade jag julmusik i ipoden från förra året, om än inga julböcker att ta till!

  SvaraRadera
 7. Mer om julläsning kommer lite senare, nu är snön borta för denna gång...

  SvaraRadera