tisdag 23 november 2010

Tiggarna organiserar sig!

Här kommer några härliga, satiriska citat från romanen Tiggarnas strejk av Aminata Sow Fall. Romanen utspelar sig i ett fiktivt muslimskt land (författaren är från Senegal) och skildrar vad som händer i samhället då de som har inte längre kan "köpa" sig själsro och förböner genom att ge allmosor (vilket är en av hörnpelarna inom Islam). Jag har nu gapskrattat mig genom drygt halva romanen, men bakom den humoristiska tonen finns allvarlig kritik mot dogmatism, skenhelighet, orättvisor och (kvinno)förtryck.

"Tror ni att människorna ger av godhet? Nej, de ger av självbevarelsedrift." (sid 34)

"Det är inte av kärlek man ger till oss. Det är alldeles riktigt. Låt oss därför organisera oss! Till att börja med ska vi inte längre godta att man kastar till oss sådana där små värdelösa mynt som inte ens duger att köpa en karamell för, en ynka liten karamell. Hör ni det, små talibéer! Spotta på deras småmynt; spotta på deras tre sockerbitar, spotta på deras handfull ris. Har ni uppfattat? Visa dem att vi också är människor! Och framför allt inga fler välgångsönskningar innan ni har fått en rundlig allmosa! Är ni med på detta pojkar?" (sid 35)

"Han blandade samman bilden av sig med sitt verkliga jag." (sid 71)
Trots att romanen handlar om ett muslimskt samhälle är fenomenet att försöka köpa sig ett gott samvete inte begränsat till denna del av världen. I väst ägnar vi oss åt att skapa stora galor för att människor ska få möjlighet att känna sig generösa - och vinna bilar.

4 kommentarer:

 1. Det är en väldigt roman som samtidigt lyckas säja en hel del allvarligt.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Du har fått en välförtjänt utmärkelse av mig!
  /Kiki

  SvaraRadera
 3. Även jag har gett dig en utmärkelse http://bockerbockerbocker.blogspot.com/2010/11/cherry-on-top.html

  SvaraRadera
 4. En roman helt i min smak Petter.

  Tack för bären :-)

  SvaraRadera