tisdag 2 november 2010

Arundhati Roy

Arundhati Roy tilldelades 1997 det prestigefulla Bookerpriset för sin roman De små tingens gud. Därefter har hon inte skrivit fler romaner. Men att hon inte skriver romaner betyder inte att hon inte skriver. Det hon skriver är dock alldeles för provocerade att ges någon större uppmärksamhet. Arundhati Roy skriver nämligen politiska texter, som handlar om vidriga övergrepp i Kashmir och om stamfolkens och maoistgerillans kamp för att hindra Indiens regering från att sälja regnskogens resurser till multinationella företag. För sitt skrivande har Roy vid upprepande tillfällen hotats med åtal och långvariga fängelsestraff. I svensk media skrivs oerhört lite om detta, man kan undra varför?


Läs mer om Arundhati Roy här, här och här.

4 kommentarer:

 1. De små tingens gud var en av mina absoluta favoriter på 80 - talet. Kanske dags att läsa den igen? Beundransvärd kvinna!

  SvaraRadera
 2. De små tingens gud står i hyllan och ropar förtvivlat. Dags att damma av den kanske, men den är på engelska och känns svår. Skönt att jag väljer böcker på ett sådant genomtänkt sätt.

  SvaraRadera
 3. Jag planerar också en omläsning :-)

  Genomtänkt is for ...

  SvaraRadera
 4. Den väntar i min bokhylla också, sedan väldigt många år tillbaka. Jag minns att jag började och verkligen gillade det jag läste, men sen kom annat emellan och boken blev aldrig utläst... Men jag ska definitivt läsa den nån dag.

  SvaraRadera