måndag 23 augusti 2010

Tematrio - Läst i sommar


Åter till ordningen, detta är ju faktiskt en bokblogg. Och jag har läst en hel del värt att skriva några rader om i sommar. Denna veckas uppmaning är således att ni ska berätta om tre minnesvärda texter (romaner, noveller etc) som ni läst i sommar.

1. I sommar har jag öronläst den nya översättningen av trilogin om härskarringen och den var fantastiskt bra. Jag har tidigare läst den gamla översättningen och så klart sett filmerna x antal ggr. Nya översättningen var förvånansvärt lättlyssnad, även om jag inledningsvis störde mig på en del översättningar av namn. Jag läser ju inte mycket fantastik, men det jag läser är bra.

2. Vägen av Cormac McCarthy är en oerhört gripande berättelse om en far och hans son och en fruktansvärd skildring av livet efter jordens undergång. En far och hans son vandrar genom ett svartbränt landskap, så gott som allt liv på jorden är utsläckt, mörker råder. I denna postapokalyptiska värld överlever den starke, här finns inte längre några lagar eller någon moral. Detta är den bok som påverkat mig allra mest av alla under året, vid flera tillfällen under läsningen grät jag.

3. Jag har ju förvisso inte läst ens halva boken ännu, men denna sommar kommer jag ändå att minnas som sommaren då jag läste Anna Karenina. Berättelsen om Anna engagerar och trots att jag ju vet hur det slutar hoppas jag innerligt på ett "lyckligt slut".


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

12 kommentarer:

 1. Jag tyckte också att Vägen var oerhört gripande. Jag tyckte den var riktigt skrämmande. Har dock inte hunnit blogga om den ännu men det kommer.

  Har du sett filmen?

  SvaraRadera
 2. Her er min tematrio!

  http://minekrumspring.blogspot.com/2010/08/tematrio-lest-i-sommer.html

  SvaraRadera
 3. Vägen hade jag också planerat att läsa i sommar, men det blev en annan dystopi som fick ingå i min trio.

  SvaraRadera
 4. Läst i sommar.
  1.
  Omläsning av alla Harry Potter-böcker. Det är en årlig tradition och sommaren känns inte komplett utan det.
  2.
  Skynda att älska av Alex Schulman som jag började läsa strax innan min pappa drabbades av en hjärntumör, vilket gjorde läsningen extra intensiv och känslosam. Helt klart sommarens största läsupplevelse.
  3.
  The heroin diaries av Nicki Sixx och Ian Griffiths. Rockstjärnor är alltid fascinerande, men Nicki Sixx är nog den mest spännande av dem alla. Sträckläsning!

  SvaraRadera
 5. Jag funderar faktiskt på att läsa Härskarringen i den nya översättningen. Jag fastnade inte precis för böckerna när jag läste dem för några år sedan, men de kanske är värda en ny chans?

  SvaraRadera
 6. Vägen står på min lista över höstläsning. Min trio finns här: http://www.fiktiviteter.se/2010/08/25/tematrio-om-sommarlasning/

  SvaraRadera
 7. Här är min trio: http://gothique.blogg.se/2010/august/tematrio-sommarlasning.html

  SvaraRadera
 8. Min trio fins på min blogg: www.piscesbook.blogspot.com

  Nyöversättningen av Härskarringen är bra tycker jag, fast jag kan hålla med om att en del ord/namn hade de inte behövt ändra/översätta.
  Jag har läst den gamla översättningen, tragglade mig igenom alla tre böckerna och det tog tid för de var så svår att läsa. Den nya översättningen är mycket bättre:)

  SvaraRadera
 9. Nu har jag också gjort min trio. Kate Atkinsons nya, superhjältar i elisabetanska England, och rymdopera med Keats-referenser. Finns här!

  SvaraRadera
 10. Bättre sent än aldrig. Till slut ligger även min trio uppe på plats.

  SvaraRadera