tisdag 24 augusti 2010

Hallå där inne

Hallå där inne eller Vad en oföding bör veta, text av Ulf Stark, illustrationer av Stina Wirsén, utgiven av Bonnier Carlsen, 2010.

Micke ska bli storebror och han ägnar sig åt att förbereda sitt lilla syskon på hur det är att leva här ute. Micke berättar både om sådant som är ganska lätt att förstå och sådant man kan behöva fundera en del över. Den lilla ofödingen får veta hur det ser ut i Mickes rum och han/hon får ta del av Mickes funderingar kring vad som kan tänkas ha skett med farfar, som är död. Dessutom ger Micke råd om hur man kan hantera arga föräldrar och dumma skolkamrater.

Hallå där inne är en helt underbar, underfundig bok om allt som är viktigt i livet. Texten är helt underbart barns-lik, Micke blandar hejvilt konkret verklighet med häftiga associationer och lekfull fantasi. Ulf Stark har en fantastisk förmåga att hitta rätt tonfall, här är Mickes berättarröst exakt så cool och så ömsint som bara en liten kille kan vara. Jag tycker också oerhört mycket om att författaren, så på pricken, fångar in barns sätt att tänka och att han ger utrymme både åt deras fokus på vardagen och deras existentiella funderingar.

Förr handlade böcker om att få syskon nästan enbart och storasystrar, men på senare tid har det kommit flera böcker som handlar om pojkar och deras relationer till syskon. I Hallå där inne skildras en pojkes värme och längtan efter sitt syskon, samtidigt som man nog ändå kan gissa att Micke kommer att visa syskonet var skåpet ska stå.

Stina Wirséns "slarviga" illustrationer kompletterar bokens text fint och via bilderna kan man även få veta lite mer om Mickes familj. Som adoptivmamma har jag så klart alltid ögonen öppna för adoptionsteman och när man tittar lite närmare på bilderna kan man förstå att Mickes pappa är adopterad. I Hallå där inne finns både ett mångfalds- och ett genusperspektiv inbäddat i bilderna, vilket jag gillar skarpt. Dessutom är Stina Wirséns illustrationer som vanligt expressiva och mycket underhållande. Dottern är särskilt förtjust i alla bilder som visar hur ofödingen har det där inne i magen.

Sammantaget är Hallå där inne en oerhört underhållande och klok bok om att få småsyskon. Boken innehåller ganska mycket text och lämpar sig bäst för de äldre förskolebarnen och de yngre skolbarnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar