onsdag 25 augusti 2010

Månadssummering - Juli 10

Fantastik, erotik, skräck, krig och skrämmande framtidsvisioner blev kontentan av juli månads läsning. En ganska lyckad blandning, tycker jag.


Små krig av Sadie Jones.

I Små krig skildrar författaren på ett mycket nyanserat sätt hur människor bryts ner i krig. Den plikttrogne Hal tvingas inse att övergrepp på civila sker även i "det godas namn" och hustrun Clara lyckas aldrig bli den tappra soldathustru hon tänkt sig. Fängslande handling, intressant miljö, lättläst text och trovärdiga personbeskrivningar, en roman att sträckläsa.


1984 av George Orwell.

1984 utspelar sig i en framtid, där världen genomlidit ett världskrig och styrs av tre totalitära stater. Winston Smith står inte ut med att leva på ett så kontrollerat och begränsat sätt, han drömmer om frihet och kärlek. Att undgå tankepolisen är dock i längden inte möjligt. Skrämmande likt vårt nutida samhälle där begreppens betydelser förvrängs för att passa makthavarna.


Älskaren av Marguerite Duras.

Älskaren är en självbiografisk berättelse om en passionerad kärleksaffär mellan en femtonårig fransyska och hennes kinesiske älskare. Exotiskt och erotiskt, lidelse och lidande, rörigt och emellanåt (be)rörande, men egentligen inte i min smak. Emellanåt framskymtar dock något som vittnar om författarens storhet, jag får bara inte riktigt tag i det.


Mörkt vatten av Joyce Carol Oates.

På väg hem från en fest kör den berusade senatorn ner i vattnet. Medan han lyckas ta sig ur bilen sitter den unga Kelly fast. Rasande kritisk är författaren mot överhetens cyniska utnyttjande och den undergivnas lojalitet och offervilja. Omkvädet "det mörka vattnet fyllde hennes lungor och hon dog" väcker fasa, man värjer sig mot det man vet ska komma. En sträckläsare.


Dr Jekyll & Mr Hyde av Robert Louis Stevenson.

Dr Jekylls liv präglas av slitningar mellan det goda och det onda. Till slut manifesteras ondskan i Mr Hyde, som alltmer tar makten över Dr Jekyll. Vännerna oroar sig, men kan inte ana hur fasansfull sanningen är... Läsning av denna välkända kortroman var en positiv överraskning, berättelsen har ett djup som inte kommer fram i filmatiseringarna.


Konungens återkomst av J R R Tolkien.

I sista delen av trilogin om härskarringen lyckas Frodo, med hjälp av den trogne vännen Sam, till slut att förstöra ringen. Samtidigt strider de övriga i ringens sällskap mot Sarumans orcher och andra onda element. Till slut återkommer den rättmätige konungen till tronen och får sin älskade Arwen. Spänning och romantik, underbar fantastik i bra översättning.

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig sommarblandning. Ringen-trilogin tillhör min absoluta favoritläsning, och jag återkommer ofta till den. 1984 har jag inte läst än pinsamt nog, men både den och Älskaren står på min läs-lista inför framtiden.

    SvaraRadera
  2. Ringen-trilogin kommer jag allt att läsa fler ggr :-)

    SvaraRadera