torsdag 19 augusti 2010

Enkätdags

Dags även för mig att ta itu med Bokhoras sommarläsningsenkät.

1. Bäst i sommar?
Trots att jag ännu inte läst ut hela måste jag nog utse Anna Karenina till sommarens bästa. En vacker, vemodig klassiker. Men den hade hård konkurrens av Vägen, som var en skrämmande bra roman om livet efter den stora katastrofen.

2. Sämst i sommar?
Yacoubians hus av Alaa al-Aswany är en myllrande, spretig berättelse om ett hus och dess invånare. Boken skildrar på ett realistiskt sätt ett korrumperat samhälle, ett land i sönderfall. Personbeskrivningarna är dock mycket torftiga och har nästan uteslutande fokus på utseende och sexualitet. Människorna i denna roman har endast ett fåtal intressen, de vill äga och de vill ligga.

3. Vad har du helst läst på stranden?
Jag vistas aldrig längre stunder på stranden och absolut inte i solsken.

4. Var har du läst mest?
Jag har läst en hel del i bilen på väg till västkusten och Norge. Dessutom har jag läst på verandan.

5. Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats eller misslyckats med?
I mitt dystopiläsningsprojekt har jag läst Vägen och 1984 - godkänt.
I min klassikerutmaning har jag läst Den store Gatsby och Anna Karenina - godkänt.
I En bokcirkel för allas Afrikautmaningen har jag läst Yacoubians hus och Den stulna romanen - godkänt.
I Bokmanias novellutmaning har jag bara läst Damen med hunden - knappt godkänt.
I Martinas utmaning om skrivande svenskor har jag tyvärr sackat efter...

6. Nämn en ny bok som du har köpt i sommar!
Bästa fyndet är nog den helt oläst serien om Kulla-Gulla från Tradera.

7. Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Jag ser frame emot att återuppta Jorden Runt-resan och bl a läsa Isabel Allende och Asssia Djebar. Roberto Bolaños 2666 är jag också mycket intresserad av.

4 kommentarer:

 1. Läste också Vägen i sommar. Även om jag inte aktivt var med i dystopiutmaningen. Den var jobbig att läsa. Vet inte om jag vill ses filmen. Och jag är glad att jag läste den under sommaren så jag kunde se upp över bokkanten då och då och spana på de blå havet, solen, och känna värmen.

  Och jag var nyfiken på vad du skulle tycka om Yacobians hus. Jag blev rätt besviken för jag tyckte inte heller att den var så bra som man kunde tänka sig. Bra bokidé annars.

  SvaraRadera
 2. Jag ska inte se filmen, trots att den säkert är mycket bra. Boken gjorde ett så starkt intryck att jag vill bevara det.Midaqq-gränden av Mahfouz är uppbyggt lite på samma sätt som Yacoubians, här är en hel gränd "huvudperson". Och den är så mycket bättre :-)

  SvaraRadera
 3. Jag har själv sackat efter i min egen utmaning, så det är helt ok att andra gör det också. =)

  SvaraRadera