tisdag 31 augusti 2010

Klassikersommar

Under sommaren utmanade jag mig själv att läsa klassiker och planen var att läsa Den store Gatsby, Anna Karenina och Madame Bovary. Det gick inte riktigt enligt planerna, men en del blev ändå läst under sommaren.

Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald

Den store Gatsby är en av den moderna litteraturens mest uppmärksammade romaner, bland annat känd för skildringen av den dekadenta tidsandan efter första världskrigets slut. Romanen innehåller dock också ett porträtt av en kompromisslös man som förtärs av kärlekslängtan. "Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna."


Dr Jekyll & Mr Hyde av Robert Louis Stevenson

Dr Jekylls liv präglas av slitningar mellan det goda och det onda. Till slut manifesteras ondskan i Mr Hyde, som alltmer tar makten över Dr Jekyll. Vännerna oroar sig, men kan inte ana hur fasansfull sanningen är... Läsning av denna välkända kortroman var en positiv överraskning, berättelsen har ett djup som inte kommer fram i filmatiseringarna.


Anna Karenina av Lev Tolstoy

"Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis." De höga förväntningar denna klassiska inledningsmening skapar infrias med råge. Miljöskildringarna och tidsandan fascinerar samtidigt som man blir berörd av Annas längtan och kärlek. Trots att boken skrevs redan på 1870-talet känns den aktuell.

Om den kära Anna har jag ännu endast läst ett par hundra sidor, hon får kanske hänga med ända fram till jul. Och Emma Bovary får finna sig i att ställas in i bokhyllan igen - oläst.

Läste ni några klassiker i sommar?

5 kommentarer:

 1. Vilket sammanträffande - jag skrev precis i min blogg häromdagen att jag ville läsa The Great Gatsby! Det var Hemingways En Fest För Livet som inspirerade mig... Hur var den??

  I somras, klassikermässigt, läste jag Animal Farm av George Orwell och Dublinbor av James Joyce. Annars blev det mest nyare...

  SvaraRadera
 2. Bättre än jag vågat hoppas, klicka på titeln så kommer du till min recension :-)

  SvaraRadera
 3. Jag hade tänkt att försöka ta mig igenom Röda Rummet igen men den blev oläst, tror jag lyckades läsa ca 5 sidor i den och inte mer. Kändes som lite slöseri med tid att läsa något jag verkligen inte ville läsa.

  Madame Bovary var faktiskt en bok jag uppskattade både på gymnasiet och på litteraturvetenskapen. Den var inte alls lika trög som man kan tänka sig utan ganska spännande och tragisk faktiskt.

  SvaraRadera
 4. Stolthet och Fördom - igen! Har läste den många gånger, första gången 1987 på översiktskurs engelsk litteratur...Den håller varje gång!

  SvaraRadera
 5. Röda rummet har inte jag heller bemästrat -- ännu :-)

  Jag måste läsa P&P på engelska för jag tyckte inte att den var så bra när jag läste översättningen.

  SvaraRadera