lördag 28 augusti 2010

1984

1984 av George Orwell, utgiven första gången 1949.

1984 utspelar sig i en framtid, där världen genomlidit ett världskrig och styrs av tre totalitära stater. Winston Smith är medborgare Oceanien, han är tjänsteman vid Sanningsministeriet, där man arbetar med att ändra historiska fakta så att de stämmer överens med aktuella "sanningen". Winston har endast vaga minnen av tiden innan Revolutionen och Storebrors maktövertagande. Krig pågår konstant med någon av fienderna Eurasien och Ostasien. Samhället och människorna kontrolleras in i minsta detalj av övervakande teleskärmar, minsta avsteg från reglerna leder till tortyr och döden. Kärleken är avskaffad, sexualitet tillåts endast i barnalstrande syfte. Barn uppmuntras att spionera på sina föräldrar, angiveri premieras. Trots samhällets tankekontroll har Winston egna funderingar, han ifrågasätter partiets uttalanden, han längtar efter frihet. När han dessutom drabbas av kärleken blir viljan att göra uppror allt större.

1984 skrevs under en tidsperiod då människorna nyligen varit med om ett världskrig och man tydligt kunnat se effekterna av ett totalitärt statsskick. Rädslan för den totalitära socialismen var stor, romanens begrepp Storebror fick generell spridning. Ändå är vi idag på väg att bygga upp en ny variant av övervakningssamhället, denna gång är det det fria internet som skrämmer makthavarna. Och makthavarna använder sig av exakt samma retorik som i 1984, de frammanar människors rädsla för en fiende som måste kontrolleras. I 1984 var fienden en upprorsman som medborgarna måste lära sig att hata, idag kallas fienden terrorism.

I 1984 beskrivs även i detalj hur man planerar att förändra människors tankar, genom att förändra deras språk:
"År 2050 - antagligen förr - kommer all verklig gammalspråkkunskap att ha försvunnit. Forntidens hela litteratur kommer att vara utplånad. Chaucer, Shakespeare, Milton, Byron - de kommer bara att finnas i nyspråksversion, inte bara förändrade till någonting som låter annorlunda, utan faktiskt förändrade till motsatser av vad de har varit. Till och med partiets litteratur blir annorlunda. Vad gör man med ett slagord som "frihet är slaveri" när begreppet frihet är avskaffat? Hela tankeklimatet blir annorlunda. Det kommer i själva verket inte att förekomma något tänkande, i den mening vi nu fattar det. Renlärighet betyder att inte tänka - att inte behöva tänka. Renlärighet är omedvetenhet." (sid 52-53)
Berättelsen om Winston är en skräckvision om makt och ondska. 1984 är en skrämmande aktuell roman, som handlar om hur makthavarna förslavar människorna genom att förändra deras sätt att tänka. Det är dessutom en gripande berättelse om en mans kamp för att få vara sig själv.

2 kommentarer:

  1. En riktigt bra bok. Det är dock alldeles för länge sen jag läste den.

    SvaraRadera