onsdag 4 augusti 2010

En kvinna - i år igen?

Så här i semestertider har man ju lite extra tid att fundera - och då funderar jag över kommande Nobelpristagare. Jag tror att det blir en kvinna. Nej, en kvinna fick det ju i fjol, går säkert tankegångarna hos en del av er. Ja just därför, skulle jag vilja svara. Utan att ha någon särskild kännedom om Akademien, kan jag ändå tänka mig att de skulle vilja överraska oss. Visst skulle de gärna utse en kvinna två år i rad - med hänvisning till deras litterära kvaliteter naturligtvis. Däremot skulle jag tro att de letar utanför Europa i år. Och visst finns det väl en del kandidater att välja mellan.

J C Oates är en given kandidat hos många, men inte hos mig. Jag har förvisso bara läst två av hennes böcker och det är två "av de korta". Mörkt vatten, som jag nyligen läste, var mycket, mycket bra. Men, jag tror ändå inte att J C kommer att få det prestigefyllda priset, kanske för att hon är för lättillgänglig.

Alice Munro är en fantastisk novellförfattare, som gärna kunde uppmärksammas mer. Men, hur vanligt är det att novellister får Nobelpriset? Kanske krävs det några romaner för att övertyga de lärde.

Margaret Atwood tror jag mer på om vi håller oss kvar i Nordamerika ett stund till. Jag har läst ganska många av hennes böcker och är mycket förtjust i Penelopiaden och Alias Grace.

Guadeloupe-födda Maryse Condé, tror jag är ett hett tips. Men, jag vet inte om hennes produktion ännu anses vara nog stor. Själv har jag bara läst en av hennes romaner, Färden genom mangroven, och det gav mersmak. Condé skriver om viktiga och svåra saker, om kolonisation av länder och det allra mest privata.

Assia Djebar (pseudonym för Fatima-Zohra Imalayens) är nog ändå den hetaste kvinnliga Nobelpriskandidaten. Även hon skriver om en postkolonial värld, utifrån ett feministiskt perspektiv. Jag har ännu inte läst något av Assia Djebar, men har införskaffat hela tre av hennes böcker. Dessa ska jag läsa innan det är dags för Peter Englund att öppna dörren i oktober.

Har ni några tips?

6 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av Alice Munro, men läst desto mer om henne och är nyfiken på hennes noveller. Och när man nu ger Nobelpriset till dramatiker som Dario Fo och Pinter så ska man väl kunna ge det till en som "bara" skrivit noveller också.

  SvaraRadera
 2. Eftersom Joyce Carol Oates är en av mina författaridoler (eller kanske min enda?) hoppas jag varje år att hon ska få Nobelpriset, men hon får det ju aldrig så jag tror nog inte att det blir hon i år heller.

  SvaraRadera
 3. Är det inte lite sjukt att det ens behöver kommenteras om det nu blir en kvinna i år igen. När reageras det på att en man får priset två år i rad. Tror jag får skriva ett argt inlägg. ;-)

  Tror tyvärr inte Oates får det och noveller prisas sällan. Alice Munro och Assia Djebar känns dock som heta tips och jag planerar att läsa något av dem båda snarast. Började med Djebar, men hjärnan är för slö just nu.

  SvaraRadera
 4. Är du redan igång! ;-)

  Av nordamerikanerna tror jag mest på Atwood. Men om det nu ska bli en kvinna så är min kandidat fortfarande Gitta Sereny! (Hon börjar också bli så gammal att hon måste få det snart om det ska bli av.)

  SvaraRadera
 5. Hoppas på Alice Munro som jag alldeles nyligen hittat till. JC Oates, som är en av de som jag alltid läser, tror jag inte får, hon är lite för produktiv och ojämn för nobelkommitten eller?

  SvaraRadera
 6. Bra inlägg! Jag håller med Enligt O, det borde inte vara något att kommentera att priset går till en kvinna två år i rad.

  Så här står det i Lilla feministboken av Sassa Buregren, en bok jag tycker att alla borde läsa:
  "'Jaha, ännu en gubbe! Inte en enda kvinna som gjort sig förtjänt av det där priset i år heller! Hur sjutton letar dom?', säger mamma, röd i ansiktet av ilska. På radion har man just berättat vem som får årets nobelpris.
  'Men', försöker pappa, 'det måste få ta tid. Samhället kan inte förändras från en dag till en annann. Det går ju framåt hela tiden. Ni får ha tålamod! Fredspriset gick väl till en kvinna förra året ... och hur var det med litteraturpriset ...'
  'Men det räcker med bara en kvinna när det samtidigt är åtta män', fräser mamma. 'Fattar du inte att vi inte har tid att vänta. Vi vill ha rättvisa NU! Det kvinnor forskar och skriver om är viktigt! Lika viktigt som det männen gör!'"

  SvaraRadera