torsdag 26 augusti 2010

Bokgeografi - Irland

Enligt O har startat en ny utmaning, som jag tycker är både kul och utmanade. Denna vecka vill hon att vi ska:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig på Irland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Jag har läst många av Maeve Binchys romaner och tycker att de är perfekta för hängmattan. Trots att innehållet är tämligen enkelt är berättelserna välskrivna och huvudpersonerna intressanta. Bäst är hon när hon skriver om barn. Eldflugornas sommar handlar om livet i en liten idyllisk by, ett liv som abrupt förändras.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Irland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Jonathan Swift brukar anses vara en av världslitteraturens största satiriker. 1726 utkom Gullivers resor, en vass kritik av samtidens sociala förhållanden. Swift skrev även pamfletter för att kritisera brittiska kronans behandling de fattiga irländarna, bland annat Ett anspråkslöst förslag, där han föreslog att fattiga irländare skulle sälja sina barn som mat.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Irland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Roddy Doyle har jag inte läst, men filmatiseringen av hans roman The Commitments är min absoluta favoritfilm. Om samma familj handlar även The Snapper och The Van, som också är sevärda. I min bokhylla står Kvinnan som gick in i dörrar oläst, jag tror att detta kan vara en bok i min smak.

2 kommentarer:

  1. Ett anspråkslöst förslag är riktigt bra! Tycker definitivt att du ska pröva Doyle, men det vet du redan...

    SvaraRadera
  2. Jag kommer nog till Doyle så småningom :-)

    SvaraRadera