tisdag 10 augusti 2010

Fynd!

Tradera och Bokbörsen är verkligen favoritställen på nätet, titta vilka fynd jag gjort. Historien av Elsa Morante för 3 (!) kr och ett helt oläst ex av Tiggarnas strejk av Aminata Sow Fall för 40 kr. (Portokostnad låtsas jag aldrig om).

Historien finns med på Världbibliotekets 100-lista och när jag googlat lite på boken blev jag nyfiken. Boken beskrivs som ett "skri av smärta och en protest mot krigets människoslakt. Men under den skakande skildringen finns en vision om att en ­annan värld är möjlig." (Margareta Zetterström i SvD)

"Det är en storslagen och gripande roman där handlingen utspelas i Rom under åren 1941-47, en stad som både inifrån och utifrån slits sönder av kriget.

Romanen gavs ut första gången 1974 i Italien och har kommit på svenska 1979 och 1988. Huvudpersonen är en fattig halvjudisk änka – Ida Ramundo – och hennes två söner, den snart vuxne Nino, som efter att ha varit fascist blir partisan, och så den lille Giuseppe, som är "resultatet" efter en våldtäkt av en tysk soldat. Giuseppe är en pojke som "tycks bära hela kriget inom sig" skrev Åsa Beckman i en stor och uppskattande DN-artikel om boken våren 2003. Det är en modern klassiker, som på ett både personligt och historiskt övergripande plan reser många frågor om Kriget och vad det gör med oss människor.

Den italienska författarinnan Elsa Morante, 1912-85, har skrivit en rad böcker och räknas till en av de mer betydelsefulla under efterkrigstiden. Historien klassas som mästerverket." (AdLibris)


Handlingen i Tiggarnas strejk väckte omedelbart mitt intresse: "Denna prisbelönade satir över muslimsk dogmatism, gudsnådeligt skrymtande och kvinnofientlighet i ett fiktivt afrikanskt land hör till Sow Falls populäraste böcker.

Hälsovårdsministern är mån om sin karriär och när turistströmmen sinar bestämmer han sig för att rensa huvudstadens gator från tiggare. Men tiggarna organiserar sig och går ut i strejk. Eftersom det är en plikt för varje muslim att ge allmosor, och detta är extra viktigt för en man i karriären, får tiggarnas strejk oanade konsekvenser både för stadens hymlande invånare och hälsoministern, som plötsligt upptäcker att han har berövat sig själv alla möjligheter att avancera både inom den himmelska och den jordiska hierarkin.

Boken belönades med 1980 års Grand Prix Littéraire d'Afrique Noire och var 1979 en av kandidaterna till Prix Goncourt, Frankrikes förnämsta litterära utmärkelse."(Ordfront)

5 kommentarer:

 1. Jag brukar också försöka bortse från portokostnaden, det blir mer av ett fynd då.

  Visst är Tradera och Bokbörsen fantastiska, men jag önskar att det fanns något betygssystem på Bokbörsen också så att man får lite mer fakta om säljarna. Än så länge har jag inte råkat ut för några problem med oseriösa säljare, vare sig på Tradera eller Bokbörsen.

  SvaraRadera
 2. Härligt när man kan fynda riktigt bra böcker billigt!! Själv har jag inte handlat något på bokbörsen än, bara sålt. Hoppas mina kunder är nöjda iaf! Kram

  SvaraRadera
 3. Jag har också fyndat på tradera i sommar men jag saknar det där med att kunna bläddra innan man bestämmer sig... o skulle vilja ota runt på nån riktigt kul bokloppis med pocket för några kronor styck..

  SvaraRadera
 4. Jo, bokloppisar är bra, men de börjar bli lite dyra tycker jag :-) Var på en bra i somras, alla pocket 5 kr, alla inbundna 10, prutat och klart. Så skall det se ut. Jag har råkat ut för en oseriös säljare på B-börsen, han hade uppenbarligen satt fel pris på boken (det insåg jag egentligen) men när jag beställde den så skickade han den bara utan vidare, utan orderbekräftelse eller nå't, med ett mycket högre pris. Den fick han tillbaka igen... Annars finns ju många andra sajter. Den här till exempel tycker jag är bra: http://www.bokfloden.se

  SvaraRadera
 5. Ah, det har saknar jag massor - internetfynden pa bocker! Sa udnerbart att klicka hem mer och mer fynd! (och nej, man raknar inte med portot!!) Och man kan hitta allt som ar slutsalt sedan lange, annu battre!

  SvaraRadera