torsdag 26 augusti 2010

Intensiv läsning

En tredjedel in i Lark & Termite sitter jag som förstummad. Jag läser och jag läser om, jag funderar, jag reagerar. Det här är en oerhört bra bok! Skildringen av kriget och döden väcker starka känslor, jag uppfattar den döende huvudpersonens tankar och känslor som trovärdiga. Författarens gestaltning av Termites verklighet, med betoning på olika sinnesintryck, är mästerlig och känns igen från mitt arbete med barn med psykiska funktionsnedsättningar. I min värld skulle vi prata om MMC och hydrocephalus, medan berättelsen fokuserar på Termites upplevelsevärld. Det här är inte någon lättläst text, nej den här texten kräver läsarens uppmärksamhet och odelade närvaro. För att verkligen uppskatta romanen krävs både min analytiska tankeförmåga och min förmåga att verkligen leva mig in i ett annorlunda sätt att uppfatta verkligheten. Den här romanen kommer att följa mig länge.

2 kommentarer:

  1. Då får jag väl skriva upp den här på önskelistan då. Jag hade hoppats lite på att du skulle avfärda den, och så hade jag kunnat tänka att JAL är inte så bra jämt, så nu behöver jag inte lägga energi på att läsa hennes böcker, men så verkar det ju inte. Suck.

    SvaraRadera
  2. Här ska man allt lägga lite energi, tycker jag :-)

    SvaraRadera