söndag 29 augusti 2010

Kraken

Kraken av Boel Werner, utgiven av OPAL bokförlag, 2010.

När Boel bara är en liten plutt får hon en krake. I djurboken läser hon att krakarna kommer från Krakelonien, de kan flyga, spruta eld och de är kallblodiga allätare. Men Boels krake gillar mest att äta kakor. Ofta krigar Boel och kraken på en sten - kraken vinner alltid. Under vintern vägrar kraken att gå ut, så Boel får i stället läsa tjocka böcker för den. När våren kommer upptäckter Boel att hon blivit starkare, hon kan nu dra med sig kraken. Kraken lyckas dock rymma och lever nu i frihet i skogen. Boel hälsar på honom ibland, det går bra bara hon har något rep med sig.

Man behöver ju inte vara barnpsykolog för att älska berättelsen om den inre kraken/draken som till slut måste få leva i frihet, men kanske blir man som barnpsykolog extra lyrisk över en bok som denna. Jag minns när jag själv lärde känna min inre drake och upptäckte att den inte var så farlig som jag trott. I arbetet med barnterapier handlar det ofta om att hjälpa barnen komma i kontakt med sina inre krakar och sin inre styrka. Den här underbara boken ska jag ta med till jobbet och läsa för barnen.

Boken om Boel och Kraken är således mycket uppskattad både av mig och av dottern. Texten fångar på ett nyanserat sätt barns sätt att tänka och den gestaltar så fint barns olika omedvetna sidor. Illustrationerna är färgglada, uttrycksfulla och underhållande. De kompletterar texten perfekt. Berättelsen om kraken passar barn från tre års ålder, uppåt vill jag inte sätta någon gräns. Jag vill verkligen rekommendera den här fina, kloka berättelsen till er alla.

4 kommentarer:

  1. Varsågod, fin bok du skrivit Boel :-)

    SvaraRadera
  2. Det ser ut att vara riktigt härliga bilder. Det blir att beställa på bibblan. Tror du den skulle passa sjuåringar också?

    SvaraRadera
  3. Beställ, beställ, det här är en bok som inte riktigt har något slutdatum, jag tror säkert sjuåringar kan gilla den.

    SvaraRadera