lördag 11 oktober 2008

Ägandebegär...

Ja det är ett inte helt lätt ämne att skriva om. Amoroso utmanade mig (och er) att tänka till lite över detta med sina frågor:
* Vad består er boksamling av och hur fungerar det att kompromissa?

* Finns det någon strategi i hur ni bygger upp er boksamling och har den ändrats utmed åren?
Vidare berättar Amoroso att hon först lånar böckerna, sedan köper de hon verkligen vill ha. Så gör inte jag...

I hela mitt liv har jag velat äga böcker. Förutom att läsa dem, tycker jag om att titta på dem, sortera dem, bläddra i dem och minnas osv... Jag har inte begär efter så mycket annat, men bokbegäret är starkt! I början av året sorterade jag ut flera kassar böcker, som jag gav bort (ja, det sved). I min "boksamling" finns nu en hel del riktigt bra böcker, en hel del rätt OK böcker och ett fåtal sämre böcker (som sparats av nostalgiska skäl). Om du klickar på bilden av min bokhylla här ovan kommer du till en lista över alla mina böcker.

För några år sedan fick jag problem med synen och kunde inte läsa som tidigare. Då köpte jag bara ett fåtal böcker, och jag lärde mig att lyssna på ljudböcker. Senaste året har jag kunnat läsa mycket bättre igen och i ärlighetens namn har jag nog nu "hetsköpt" en del böcker. Men, jag köper en hel del av dem på antikvariat och Tradera och jag lånar en hel del på biblioteket. (Ja, som ni märker drar jag fram en mängd förmildrande omständigheter för att rättfärdiga mina köp.)

Jag har nu i alla fall en strategi med mina bokköp. Jag köper så gott som bara klassiker, världslitteratur, Nobelpristagare och annat av riktigt bra kvalitet. Det jag köper ska vara så bra att man läser det flera gånger. Dock slinker det med en och annan bok med Kina-anknytning som kanske inte är i paritet med Nobelpristagarna :-)

Den senaste tiden har det dock, som sagt var, blivit en hel del inköp. Och jag har ingen plats för nykomlingarna. Så här fint och prydligt var det i mina hyllor när jag nyligen gallrat och gett bort böcker. Idag ligger det högar av böcker ovanpå de snyggt uppställda och dessutom har jag fått lov att använda andra möbler för temporär förvaring. Min plan är så klart att köpa fler bokhyllor, helst vita, hemsnickrade för att passa på väggarna i mitt lilla "bibliotek".


Jag är (än så länge) den enda i hushållet som köper böcker, så något kompromissande med andra krävs inte. Maken läser inte! Och lilla dottern kan än så länge inte handla själv. Men, hon har en egen bokhylla, där böckerna nu börjar trängas...

9 kommentarer:

 1. Härligt att barnböckerna också börjar trängas!

  Jag skulle också vilja ha "bra litteratur" i min bokhylla, men jag är mindre bra på att läsa dem. Du får mig ändå nyfiken, och jag skulle också vilja börja läsa Nobelförfattare. Har du något bra nybörjarförslag?

  SvaraRadera
 2. Haha, vilka försvarsmekanismer, Tradera, Bokbörsen... Men alla små härligheter hamnar väl ändå i bokhyllan till slut va :-) Jag kan avslöja att jag också har en dröm om de där platsbyggda underbara bokhyllorna som förstås rymmer obegränsade mängde med böcker....

  SvaraRadera
 3. Så jätteglad jag blir om jag kan inspiera ngn Svartanova. Men, oj så svårt med rekommendationer. Imre Kertész "Mannen utan öde" är textmässigt oerhört lättläst, känslomässigt mer påfrestande. Och det är en av de viktigaste böcker som skrivits. Det var när jag läste den som jag snöade in på Nobelförfattare.

  Jag tycker mycket om att läsa svenska gamla klassiker. Älskar Fogelström, Moa Martinson och Hjalmar Söderberg t ex. Så därför uppskattar jag ju så klart också Nobelpristagare som Pär Lagerkvist och Selma Lagerlöf. Selmas "Jerusalem" tycker jag att du ska testa :-)

  Som lite ovan har jag valt att vänta med Jelinek. Hon är kanske bra, men lite för svårbegriplig för mig. Pamuk tyckte jag var trist.

  Jag tycker också mycket om John Steinbecks "Öster om Eden". Jag vet att en del tycker att den är långrandig, men testa i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Åh, tack för att du tog dig tid!

  Trevlig fortsatt kväll!

  SvaraRadera
 5. My pleasure Svartanova :-)

  Japp, alla mina försvarsmekanismer är intakta och välfungerande :-D

  SvaraRadera
 6. Ha ha, hetsköpande kan jag allt om. ;-)

  Roligt att se dina vackra bokhyllor (i den tidigare posten)!

  SvaraRadera
 7. Tack Ivana, jag visst har man sina begär.

  SvaraRadera
 8. Oj, oj, oj. Jag känner igen mig i det här. Alldeles för mycket. Jag älskar böcker. Fullkomligt avgudar dem. Vill ha, vill ha, vill ha. Det finns inget jag önskar mig mer än att ha ett helt bibliotek själv. :)

  SvaraRadera