fredag 14 juni 2013

Lyran på Alster

Sommaren är här och med den lite Frödingläsning. Så har det varit för mig alltsedan sommaren 1983 då jag för första säsongen arbetade på Alsters Herrgård. Klädd i vit kjol och vackert rött volangförkläde bjöd jag gästerna på kaffe ur kopparpannan och bakade Herrgårdstårtor. Ofta tänker jag med glädje tillbaks på denna sommar, en sommar då jag lärde mig mycket både om Fröding och om hur det är att vara vuxen och arbeta. 21 år var jag då, det är allt lite svårt att förstå.

För att variera mig bjuder jag er här inte samma dikter som vanligt, men ändå en som är välkänd.

Idealism och realismNu är jag led vid tidens schism

emellan jord och stjärnor.

Vår idealism och realism,

de klyva våra hjärnor.Det ljugs, när porträtterat grus

får namn av konst och fägring.

En syn, som svävar skön och ljus

i skyn, är sann som hägring.Men strunt är strunt och snus är snus,

om ock i gyllne dosor,

och rosor i ett sprucket krus

är ändå alltid rosor.Ur Nya dikter

4 kommentarer:

 1. Så vakkert - och rosor i ett sprucket krus
 är ändå alltid rosor.  Vi var forresten innom Alster, då vi var på ferie i Karlstad i fjor sommar. Det var veldig fint der.

  SvaraRadera
 2. Strunt är strunt är ett av familjens ordspråk, så fint att läsa dikten! Sött var bilden med förklädet också :-) Vi besökte Aöster is omars och det är en jääte fin utställning som jag rekommenderar alla. Så kan man se Lars Lerin på Sandgrund också. Vilket ställe: Karlstad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta denna horribla stavning. Mobilen måste löpt hel amok. Det kan inte varit jag! Det ska stå "Vi besökte Alster i somras och det är en jättefin utställning..." menar vän av ordning!

   Radera
 3. Du fick mig att längta så till Värmland... vilket härligt sommarjobb du hade den gången och jag förstår att du blir väldigt nostalgisk.

  SvaraRadera