måndag 1 juni 2009

Tematrio - Mammor

Så här dagen efter Mors Dag är väl temat givet - Mammor. I litteraturen finns ju allt från de bullbakande drömmammorna till mardröms-morsor. Just nu tycks det vara mer "inne" att skriva om sina pappor, men en hel del modersfigurer finns att tillgå i litteraturen.

Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

1. Min favoritmamma är Ronja Rövardotters mamma. Lovis är alltid trygg, tillåtande och stödjer Ronjas strävan att bli självständig. Enda frågetecknet är relationen till Ronjas far. Varför gifter sig en kvinna som Lovis med en så omogen man?

2. Modern i Bränt barn söker sig till elden är en helt annan variant. Flickans mor är en berömd författarinna som närmast är besatt av sitt konstnärsskap. Flickan existerar för att älska, beundra och uppfylla moderns behov. Då en styvfar äntrar scenen förvandlas flickans roll. Hennes uppgift blir nu att vara vittne till moderns förening med en man. Detta är en mor som inte har någon förmåga att avstå från att få egna behov tillfredsställda för dotterns skull.

3. Den här novellsamlingen har jag faktiskt inte läst ännu, men den står och ropar lockande i en vrå i bokhyllan. Om Insekt av Claire Castillon kan man på förlaget läsa: "Insekt är nitton noveller om passionerade, skrämmande och tvetydiga känslor mellan mor och dotter. Claire Castillon väjer inte utan berättar hårresande sagor om det som vanligtvis inte blir mer än en tanke."


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

39 kommentarer:

  1. Intressanta val du gör! Vad gäller Lovis har jag alltid föreställt mig att Mattis enleverade henne från något adligt sällskap som en gång i tiden red genom Mattisskogen. Så småningom kom hon faktiskt att älska Mattis. Ett alternativ (som med tanke på Lovis jordbundna praktiskhet kanske är mer realistisk) är att hon är en korsning av rumpnisse och vildvittra, som Mattis helt enkelt träffade när han var ung, och bodde i grottan i skogen om somrarna. :-)

    "Mina" mammor finns att läsa om här:

    http://ombockersomjaghunnitlasa.blogg.se/2009/june/mammor.html

    SvaraRadera
  2. Intressant tematrio, nu ska jag tänka efter!

    SvaraRadera
  3. Rolig fråga! Nu har jag svarat i min blogg.

    SvaraRadera
  4. Den här var lite knepig. Mest för att det ju finns så himla många mammor i litteraturen. Jag totar ihop en liten blandlista, utan något speciellt tema:

    1. Det finns många skildringar av mammor som måste göra svåra val. Tänker t ex på Sophies val. Huva. Den boken väljer jag inte. Istället väljer jag Tolstojs Anna Karenina. Varför i hela fridens namn kunde hon inte tala ut med Greve Vronskij om hur deras kärlek kom i konflikt med hennes kärlek till sin son?!

    2. Eftersom jag är ett Astrid Lindgren-fan, vill jag få med en AL-mamma också. Håller med om att Lovis är en stjärna i sammanhanget, men väljer istället att peka på Kati i Kati i Paris eftersom det är en helt unik mammaskildring i Astrid Lindgrens författarskap. Så vackert skildrade moderskänslor har man väl sällan läst?

    3. Den sista mamman i raden får bli April Wheeler i Revolutionary Road. En tragisk mamma från början till slut. Tänk att vara så distanserad från sina egna barn. Tänk att behöva föda barn som inte är ett endaste dugg efterlängtade. Tänk att behöva ha haft ett sånt konstigt förhållande till sin egen mamma to start with.

    SvaraRadera
  5. Titti: Jag trodde jag hade koll på Kati i Paris, men känner mig helt lost. Vilken mamma finns det där? Är inte Kati moderlös och bor hos sin faster/moster på Kaptensgatan? Och åker till Paris med väninnan Eva för att gifta sig med ... Lennart? hette han det? Men var är mamman? Friska gärna upp mitt minne (eller så får jag väl läsa när jag kommer hem i kväll...)

    SvaraRadera
  6. Intressanta val Titti, RR har jag på min läslista.

    SvaraRadera
  7. Har nu försökt begränsa mig, men kom förstås på en till efteråt som jag velat ha med.

    Kati i Paris har jag missat, det måste rättas till.

    SvaraRadera
  8. Snowflake: du ska framför allt läsa Kati på Kaptensgatan aka Kati i Italien (den har alltså kommit ut under två titlar). Dels för att den kommer före Kati i Paris, dels för att de första sidorna alltid får mig att vrida mig av skratt på golvet. Allra först i serien kommer Kati i Amerika, men den är utan konkurrens Astrids sämsta bok. (Och jag skulle gärna vilja veta vilket resebolag hon fick betalt från för att göra alla dessa reseskildringar.)

    SvaraRadera
  9. Vixxtoria: Yep, Kati åker till Paris för att gifta sig med Lennart och så småningom blir hon gravid. Slutet av boken handlar om hennes stora oro inför födelsen och det allra sista kapitlet är ett tal riktat direkt till hennes nyfödde son om det stora och märkvärdiga i att få leva sitt liv på jorden. Alldeles rörande och som sagt en ganska unik och mycket personlig liten passage i Astrid Lindgrens författarskap.

    SvaraRadera
  10. Vixxtoria/Snowflake: Å nej, Kati i Amerika är inte dålig! Men du har rätt Vixxtoria, det är från början ett beställningsjobb. Astrid Lindgren blev anlitad av Damernas Värld (tror jag det var) som ville att hon skulle åka till USA och skicka hem lite reserapporter därifrån. Serien i DV blev så populär att AL blev ombedd att också ge ut dem i bokform. Hon skapade Kati och stuvade om lite i materialet för att fiktionalisera det lite mer, men många av Katis observationer från det stora landet i väster bygger alltså på Astrids egna erfarenheter. Som vanligt var AL progressiv och mycket påläst. Besöket hemma hos den svarta städerskan skildrar ett besök som AL gjorde i verkligheten.

    SvaraRadera
  11. Tack Titti. Jag hade helt glömt att Kati får barn sist i boken... (Kati i Italien är som sagt min stora favorit...). Ska läsa om det.

    Kul att du visste besked om beställningsjobbet, och jag tvivlar inte på att Astrid researchat ordentligt. Att boken är Astrids sämsta är bara relaterad till hennes andra böcker, förstår du väl ;-) Det betyder inte att det är en dålig bok i allmänhet.

    SvaraRadera
  12. Nu finns mina tre mammor på plats.

    SvaraRadera
  13. Jag tror inte att jag läst Kati alls. Mystiskt. Den enda icke-saga jag minns av Lindgren heter nåt med Britt-Marie, och handlar om en ung tjej (som heter Britt-Marie, förstås).

    SvaraRadera
  14. Britt-Mari lättar sitt hjärta heter den, Snowflake. AL:s debutroman. Hon har dessutom skrivit en som heter Kerstin och jag som kom ett par år senare. Båda är pratglada tjejer som bubblar på om sitt vanliga liv. Mycket tidstypiska och charmiga. Kati är lite äldre än Britt-Mari och Kerstin, men det är lite i samma stil.

    SvaraRadera
  15. Nu är mina tre mammor klara också. Såg att även Titti tagit med April Wheeler, hon är sjukt tragisk.

    SvaraRadera
  16. Jag har missat en hel del av Astrid Lindgren ser jag, får önska dem till dottern ;-p

    SvaraRadera
  17. Då får du vänta länge, Lyran! De böcker vi diskuterat här är ungdomsböcker (framför allt Britt-Mari lättar sitt hjärta och Kerstin och jag). Kati-böckerna var ursprungligen riktade till ännu något äldre läsare, men platsar väl som ungdomsböcker idag. Läs dem själv, vetja! :-)

    SvaraRadera
  18. Mina tre mammor kommer i morgon! Trevligt tema. Ska tänka till under kvällen!!

    SvaraRadera
  19. Inte väntar jag Titti, jag köper redan klassiker av Dumas till dottern att ha i framtiden. Det är alltid lättare att motivera inköp till henne än till mig (motivera för mig själv alltså). Jag köper och smygläser hennes böcker :-D

    SvaraRadera
  20. Det är bra, Lyran! Vänta inte. Men jag tror de kan vara svåra att få tag i. Britt-Mari har jag sett i nytryck, och även Kerstin och jag, men Kati-böckerna är svåra att hitta, tror jag. Tradera och antikvariat.net skulle jag chansa på. De är absolut läsvärda.

    jag gör för övrigt samma sak till min dotter. Köper böcker hon kan läsa om 10 år, alltså.

    SvaraRadera
  21. Kati-böckerna har kommit i en nyutgåva hos Eriksson & Lindgren för inte alltför länge sen. Jag köpte en av delarna jag saknade hos en av nätbokhandlarna så sent som i somras, så de finns nog fortfarande att få tag på.

    SvaraRadera
  22. Tack för tipset Titti, jag har lagt till dem i min önskelista på Bokus.

    SvaraRadera
  23. Min tematrio är också klar:

    http://lillao.blogg.se/2009/june/tematrio-om-mammor.html

    SvaraRadera
  24. Här är mina mödrar.

    Det är alltid lika spännande att se hur ni andra har löst uppgiften. Verkar som om alla anstränger sig för att hitta riktigt bra exempel!

    SvaraRadera
  25. Titti: vad kul att Kati-böckerna också finns i moderna upplagor! Jag vet bara att jag hade svårt för några år sen när jag ville få tag i Kati i Amerika, och igår så kollade jag bara snabbt av Rabén & Sjögren, och där fanns den inte :-)

    Kul att du beställt, Lyran, ska bli kul att höra vad du tycker!!

    SvaraRadera
  26. Så. Nu är min tematrio färdig, men det tog sin tid:)

    SvaraRadera
  27. Färdig här också! Två lite läskiga mammor och en vanlig och fin blev det :-)

    SvaraRadera
  28. Guarding the moon kan absolutt anbefales! Det er mer en reflekterende bok, enn det er en bok med masse handling, men den er utrolig fin :)

    Artig å ha set at er så mange som er med i tematrioen denne uken. Og så mange ulike bøker!

    SvaraRadera
  29. Min tematrio växte lite när jag väl började, men här är den i alla fall: http://tassande.blogspot.com/2009/06/mammor-i-litteraturen.html

    Kati i Paris är förresten rolig! Jag gillar framför allt när Kati är så förtjust i deras "egen lilla buse" som håller till på trottoaren framför hotellet. Hon gillar honom bättre än busarna i en annan stadsdel av Paris. :-)

    SvaraRadera
  30. Vilket sammanträffande! För jag hade inte tänkt det här som en tematrio, och det är ju inte heller riktigt en trio, eftersom det är oklart hur många mammor det egentligen rör sig om. Å ena sidan Bergmans mamma och Bergmans mammas mamma. Å andra sidan, när Doris Lessing gör om sin mamma så att hon inte längre är mamma, vad räknas det som?
    Här
    http://annannan.wordpress.com/2009/06/01/foraldraskap-och-litteratur-del-i/#respond
    och här
    http://annannan.wordpress.com/2009/06/01/foraldraskap-och-litteratur-del-2/

    SvaraRadera
  31. En variant på temat finns äntligen även hos mig.

    SvaraRadera
  32. Och nu har jag kommit till skott med min tematrio om mammor:
    http://klotho.wordpress.com/2009/06/06/tematrio-mammor/

    Köpte faktiskt Kati i Italien på årets bokrea, upptäckte Kati i tjugoårsåldern hos en kompis och blev förtjust. De är tidstypiska men ändå så finns det en extra twist i dem, ett självständighetsdrag (om man nu kan skriva ett sådant ord) som jag gillar.

    SvaraRadera
  33. Kul tema! Kanske jag också får ihop till någonting? Ska jobba på det.

    SvaraRadera
  34. Kul tema! Kanske jag också får ihop till någonting? Ska jobba på det.

    SvaraRadera