söndag 7 juni 2009

Händiga Hanna lagar bilen

Händiga Hanna lagar bilen, text av Titti Knutsson, illustrationer av Lisen Adbåge, utgiven av Alfabeta Bokförlag, 2005.

Pappa och Hanna är ute och åker bil. Plötsligt händer något, radion låter konstigt och vindrutetorkarna stannar mitt på rutan. Sedan stannar motorn också. Som tur är kommer en annan bil för att hjälpa Hanna och pappan. Farbrorn i bilen heter Janne och han har en verkstad, dit de drar Hannas bil. I verkstan arbetar Janne, hans fru Siv och Luckan med folkracebilar. De är alla med i Team vraket. Här finns alla möjliga sorters vertyg och bildelar att undersöka. Hanna hjälper till att laga bilen, vilket fyller henne med sprudlande fixa-färdigt-glädje.

Händiga Hanna lagar bilen är första boken i en serie om är en nyfiken, kavat tjej med gott självförtroende. Det är också författaren Titti Knutssons debutbok. Texten känns naturlig och är lättläst. Illustrationerna av Lisen Adbåge är färgglada och roliga att studera in i minsta detalj.

På vår flickas dagis läses denna bok som ett led i en medveten satsning på genusfrågor. Dottern säger att alla barnen tycker om boken. Jag tycker att det är bra att det finns böcker om självsäkra småflickor som gillar att utforska och att laga saker. Jag skulle i o f s önska att författaren gått ytterligare ett steg och brutit upp från de stereotypa könsmönstren även när det gäller de vuxna i boken. Tant Siv är förvisso smutsig och tycks ha mekat lite, men när Hannas bil ska lagas är det Janne som mekar och Siv som sitter i bilen och startar den på uppmaning. Den här passiva rollen är vi kvinnor alltför snabba att ta på oss. Vi får hoppas att alla små Hannor lyckas behålla sin driftighet även i vuxen ålder.

Sammantaget är detta en mycket bra bok som passar vetgiriga flickor och pojkar i 3-6-årsåldern. Vi kommer definitivt att läsa även de andra böckerna om Hanna.


7 kommentarer:

 1. Åh, Lisen Adbåge är min sambos storasyster. Vad roligt! Hon är jätteduktig. Vilken otroligt härlig idé om "Jorden runt på 8 böcker". Det projektet borde man kanske haka på.

  SvaraRadera
 2. Låter som en ganska okej barnbok. Tack för tipset.

  Den där tanken annars att man låter barnen korsa könsgränsen men inte de vuxna är ganska typiskt, tycker jag (fast jag inte kommer på något exempel nu, får återkomma om det). Samtidigt blir det ibland en upp-och-nedvänd övertydlig värld när "alla" ska byta uppgifter med varandra i böckerna. Riktigt så svartvit är världen tack och lov inte i verkligheten. Man skulle vilja se en bok där det på ena sidan var Siv och andra sidan Janne som lagade bilen, liksom, för att verkligen visa på att alla kan göra det. (Eller åtminstone inte att det är beroende av kön vem som gör det, får jag väl som bilanalfabet tillägga.)

  SvaraRadera
 3. Illustrationerna av Lisen är fantastiska, Ordrik :-)

  Ja det är svårt att få till det rätt Vixxtoria. Det blir verkligen lätt övertydligt eller så blir det bara barnen som beter sig "könsöverskridande". Boken om Hanna är dock definitivt nog bra.

  SvaraRadera
 4. Häng gärna med oss på resan Ordrik!

  SvaraRadera
 5. Jag funderar faktiskt på att göra det! :') Det kanske blir lite av och på dock, eftersom jag pluggar heltid i höst och måste läsa mycket annat. Jag publicerade ett inlägg om din idé på min blogg idag. Hoppas det är okej! Jag raderar det givetvis annars. Kika gärna in och läs.

  SvaraRadera
 6. Tillräckligt bra, låter bra :-)

  SvaraRadera
 7. Så klart man gärna får göra reklam för resan Ordrik :-)

  SvaraRadera