torsdag 18 juni 2009

Nya quizzar

Just det, hur ska quiz i plural skrivas på någon sorts svenska? Här finns en ny quiz om stavning av vanliga ord och här finns en om nya ord. Stava kan jag faktiskt, men nya ord var jag inte bra på, bara 4 rätt. Jag har aldrig hört talas om varken kretta eller skynka... Har ni koll på stavning och nya ord?

10 kommentarer:

 1. Du har väl inte missat att det är en Nesser-quiz också?

  http://quiz.svd.se/?sTid=363

  På korrekt svenska borde 'quiz' i plural heta frågesporter, vilket indikerar att ordet borde komma med i nästa upplaga av SAOL.

  SvaraRadera
 2. Grattis!

  (Och så vill jag tillägga att jag alltså inte är en språkpolis, usch, det låter som om jag är det i min förra kommentar. Det var mer en konsumentupplysning, och jag både tror och hoppas att 'quiz' verkligen kommer med bland nyorden, eftersom det inte är riktigt samma sak som en frågesport.)

  SvaraRadera
 3. Hm, nya ord-quizen kraschade när jag höll på med den. Vet inte hur man ska tolka det. ;-)

  SvaraRadera
 4. Kul!
  Alla rätt på stavningen, enda jag tvekade på var mustasch faktiskt......men så är jag ju 50-talist och gick i skolan då rättstavning var väldigt noga.....
  Nuförtiden bryr jag mig inte alls om jag ser felstavningar och stavar fel själv ibland också.....

  men nya orden, bara fem rätt! väldigt kul att lära sig dem i alla fall....

  SvaraRadera
 5. Jag skulle nog kunna tänka mig att ha quiz med =-plural, alltså ett quiz, flera quiz. Men det är ju bara att köra den variant man tycker och hoppas att den vinner! SAOL bestämmer ju inte hur det skall vara, utan det är nog lika delar rekommendation som frekvens som slår igenom i SAOL.

  Jag var också rätt kass på de nya orden, men stavningen gick bättre.

  SvaraRadera
 6. Jag fick samma resultat som Violen- och jodå, jag gick i skolan på 50-talet så det var noga med rättstavningen... däremot nya ord- du milde min tid.. (5 rätt bara )gatustickning??? sticka dekorationer till lyktstolpar?.. vad är det jag inte begriper... ja, det är väl åldern... håhåjaja.

  SvaraRadera
 7. Stavningen var inga problem, även om jag lärde mig stava i slutet av 1970-talet. Här tror jag att man som bokläsare har en klar fördel, man ser att det ser konstigt ut.

  Men nyorden, jag hade sju rätt och då var det bara tre ord/företeelser som jag hört talas om (gatustickning, burkini och bloggbävning), de andra var gissningar som gick hem. Undrar hur vanliga orden egentligen är?

  SvaraRadera
 8. Eko cecber, substantiv med t-genus (som man sätter "ett" framför) som slutar på konsonant brukar ha noll-pluraländelse. Just vad gäller nyinlånade ord händer det iofs att man sätter på en pluraländelse ändå, men här tycker jag det är givet. Ett quiz, flera quiz.

  SvaraRadera
 9. Jag fick hjärnsläpp på sevärdhet annars stavar jag bra.. nyorden kunde jag sex av tio, så jag var ganska nöjd!

  SvaraRadera