måndag 1 juni 2009

Jorden Runt - Mellanöstern

Nu reser vi vidare! Planerade stopp görs i Israel, Palestina och Afghanistan. Men man kan ju också stanna lite där man har lust. Vilken bok ni än valt, hoppas jag att den kommer att passa er. Nedan följer korta beskrivningar av böckerna, de är lånade från förlagen och bokhandeln.

Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua

Vid ett självmordsattentat på en marknad i Jerusalem dödas en kvinna. En kvinna som ingen verkar sakna. Vem var hon egentligen? Hur hamnade hon där? Hur kan det komma sig att ingen vill kännas vid henne?

Den enda identifikationshandling man hittar är ett lönebesked från ett stort bageriföretag där hon arbetat som städerska. Den lokala tidningen anklagar företagsledningen för nonchalans och omänskligt handlande gentemot en anställd. I avvaktan på att någon anhörig ska höra av sig får personalchefen på företaget uppgiften att söka fakta om denna okända kvinna. Högst motvilligt börjar han sökandet efter kvinnans ursprung, men när bilden av den en gång så vackra Yulia växer fram blir han som uppslukad av henne och hennes dramatiska öde. Han blir alltmer besatt av hennes historia, hans känslor för henne blir alltmer komplexa. I sin jakt att lösa gåtan med Yulia är han beredd att offra mycket.

Mästerlig psykologisk skildring av den ständigt aktuelle Nobelpris-kandidaten Abraham B. Yehoshua.Sharon och min svärmor av Suad Amiry

Under Israels invasion på Västbanken och i Gaza 2001-2002 skrev Suad Amiry dagbok för att stå ut med att leva under det dubbla trycket - det politiska och det privata: "Kanske kommer jag en dag att förlåta er för att ni under 42 dagar i sträck påtvingade oss utegångsförbud, men jag kommer aldrig att förlåta er för att vi blev tvungna att ha min svärmor boende hos oss i vad som verkade vara mer än 42 år."

Suad Amiry är arkitekt. Hon studerade arkitektur vid Amerikanska Universitetet i Beirut och University of Michigan och doktorerade vid universitetet i Edinburgh. Till Ramallah kom hon 1981 för att undervisa vid Birzeit-universitetet, gifte sig och fick en svärmor. Suad Amiry deltog 1991-1993 i de israelisk-palestinska fredsöverläggningarna i Washington. 2004 tilldelades hon det prestigefulla italienska Viareggio-Versilia-priset för Sharon och min Svärmor och nominerades till Lettre Ulysses Award for Reportage. Boken har hittills sålts till 17 länder.

"I valet mellan skratt och gråt ger Amiry oss både och. Hon vet hur men avrundar en berättelse med ett skratt, men därunder ligger en järnhård pragmatism, och det är det som är hoppingivande för regionen."
Daily Mail


 Tusen strålande solar av Khaled Hossini

Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet i Kabul kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.

Hosseini har samma driv i berättelsen som i Flyga drake, och Tusen strålande solar är en skildring av trettio år av Afghanistans historia och samtidigt en berättelse om familj, vänskap och kärlekens förlösande kraft.

2 kommentarer:

  1. Åh, det här blir spännande! Två av böckerna har jag hemma, har inte riktigt bestämt mig för vilken jag ska inleda mellanösternturen med.

    SvaraRadera
  2. Jag hade ju sedan tidigare läst Yehoshua och jag läste Amiry förra månaden. Tusen strålande solar passade inte mig riktigt, så den blev inte utläst. Men jag har mycket annat med Mellanösterntema i bokhyllan :-)

    SvaraRadera