onsdag 3 juni 2009

Rut & Knut jobbar

 Rut & Knut jobbar, text av Carin Wirsén, illustrationer av Stina Wirsén, utgiven av Rabén & Sjögrens förlag, 2008.

Rut och Knut provar på olika yrken, åtminstone i fantasin. Vad gör egentligen en gympalärare eller en doktor? Vilka yrken kan man välja om man tycker om djur? Kanske veterinär, biolog eller naturfotograf. Men vad gör en meteorolog? Eller en reseledare? Lilla Tjut är egentligen för liten för leken, men till slut hittas en perfekt arbete för henne också. Boken går igenom 18 olika yrken och beskriver dem både lite lekfullt på rim och i mer allvars-betonade faktarutor. Informativt och roligt på samma gång.

Som alltid är Carin och Stina Wirséns texter och illustrationer lekfulla och lustfyllda. Verserna är på rim, lätta att läsa och roliga. Faktarutorna är perfekt anpassade för barns vetgirighet och innehåller lagom med information på rätt nivå. Bilderna väcker en hel del fniss och nyfikenhet, både jag och dottern uppskattade bilderna från doktorns väntrum och de känslosamma förlossningsbilderna.

Ett extra plus utdelas så klart p g a det medvetna genustänket. Killar kan bli barnmorskor och tjejer kan bli astronauter!

Vi har nu läst boken här hemma en gång. Dottern tyckte om den, men hade lite svårt att hänga med bland en del svåra ord och abstrakta yrken. (Hon har ännu inte fyllt 4.) Boken passar troligen allra bäst barn i ålder 5-6 år. Mest intressant tyckte dottern att doktorns arbete var, hon vet ju också att jag arbetar på sjukhus och träffar barn med skador. Men inget av yrkena föll dottern i smaken. Hon vet minsann vad hon ska bli när hon blir stor: hon ska bli en FJÄRIL (en rosa). Jaja, vi får väl se...

4 kommentarer:

 1. Mm, jag böckerna om Rut och Knut är härliga. Lekfulla och finurliga och snart "växer" din dotter i dem.

  Rosa fjäril var ett minst sagt originellt yrkesval:)

  SvaraRadera
 2. Vad underbart - tanken på att bli en fjäril!

  SvaraRadera
 3. Fantastisk framtidsdröm. Fjäril vill jag också bli :-)

  A

  SvaraRadera
 4. Ja visst är det underbart med barn som ännu vet att de kan bli vad de vill :-)

  SvaraRadera