söndag 21 juni 2009

Svensk samtid?

Jag läser gärna svenskt och ofta väljer jag klassiker. Men jag skulle vilja bekanta mig lite mer med den yngre generationen författare, dvs författare som kanske är mer jämnåriga med mig eller yngre. Vad finns det för bra svenska författare som är födda på 60-talet eller senare? Jag är inte intresserad av deckardrottningar eller chick lit, utan av mer seriös litteratur. Men även om den är seriös får den inte vara alltför komplicerad. Har ni några tips?

9 kommentarer:

 1. Svensk samtid är inte min bästa gren, så jag ska ta till mig tipsen du får. Ett par bra kan jag nämna i a f: Barbara Voors, Jerker Virdborg, ANna-Karin Palm, Torbjörn Flygt och Cilla Naumann. Ja, det blev visst några stycken! :-)

  SvaraRadera
 2. Håller med om Barbara Voors, hon är märkligt underskattad. Flygt har jag läst Underdog av, den var bra. Lite i samma stil - eller inte, vad menar jag egentligen? miljö? - går Susanna Alakoskis debut och stora genombrott Svinalängorna. Marianne Hessérus läser jag just nu och gillar.

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen, nu ska här googlas. Själv har jag hittat Christine Falkenland och tror att det kanske kan vara ngt för mig.

  SvaraRadera
 4. Inte heller jag är så bra på det här. I alla fall när det gäller at komma på på rak arm.
  Också jag skulle tipsa om Svinalängorna. En bok i samma stil (som du kanske redan läst) är ju "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg.
  En av de absolut bästa fantasyböcker jag läst är skriven av Per Jorner (född 1974) och den heter "Efter lägereldarna". Fast jag får för mig att fantasy kanske inte är din grej riktigt Lyran. Niklas Krog (född 1965) är också en svensk bra fantasyförfattare men har också skrivit historisk skönlitteratur.
  Så har vi ju vår norrköpingsstolthet Markus Birro (göteborgare egentligen men vi efter att ha bott i Nkpg i fem år så har vi lagt beslag på honom). Fast han skriver nog mest poesi tror jag. Men riktigt bra sån!
  Det är nog vad jag kan komma på nu för stunden.

  SvaraRadera
 5. Svinalängorna och Mig äger ingen är det väl snart dags för mig att läsa. Fantasy är inte riktigt min grej nej, förutom Tolkien så klart.

  SvaraRadera
 6. Du har ju redan hittat Christine Falkenland och det är ett bra tips. Hon skriver underbart.

  En annan bra bok är skriven av Lena Ringqvist och den heter "Som en tjuv om natten".

  SvaraRadera
 7. Daniel Sjölins Världen sista roman är intressant och välskriven och, enligt mig, given läsning.

  Fabian Kastners Oneirine är än mer intressant och kan orsaka mycket förvirring om man läst mycket tidigare.

  Jerker Virdborg har någon redan nämnt och jag vill instämma, Svart krabba (som jag recenserar om ett par dagar), var grym thriller.

  SvaraRadera
 8. Martin A: Svart krabba var otroligt bra i början, men sista tredjedelen var bara ... obegriplig. Jag ska kolla in på din blogg och läsa vad du tyckte om slutet.

  Snowflake: Jag tycker Barbara Voors är överskattad (men jag umgås nog i fel kretsar), men hon kunde bli uppmärksammad mycket mer.

  Angående Lyrans fråga så tycker jag att du ska läsa Sissela Lindbloms De skamlösa och Bitterfittan av Maria Sveland också om du inte har gjort det redan. Det är svårt att gå förbi den i den samtida litteraturen tycker jag (och de är helt klart läsvärda, även om ingen av dem talar riktigt till mig).

  Sedan vill jag verkligen slå ett slag för Pamela Jaskoviaks roman "Agadir, my love". Hon har i övrigt mest gett ut diktsamlingar (också bra), men jag önskar hon kom med fler böcker. Den här är jättebra!

  Sedan finns ju Jonas Gardell också. Hans böcker är något helt annat än Gardell live, på ett mycket positivt sätt. Jag är väldigt förtjust i hans allra tidigaste böcker, men läs nästan vilken roman som helst av honom (och alltså inte Om Gud eller Om Jesus - inget fel på dem, men det är romanförfattaren Gardell du vill åt).

  Det borde finnas fler att nämna här, men jag verkar inte ha författarna kategoriserade efter ålder i mitt huvud, så jag kommer inte på någon. Får återkomma när det klickar till.

  SvaraRadera
 9. Eg les "Drömfakulteten" av Sara Stridsberg nå, og er veldig imponert over språket og komposisjonen av romanen.

  SvaraRadera