tisdag 16 juni 2009

Håkan Nesser - favorit!

Åh så bra Nesser är! Jag närmast sträcklyssnar på författaruppläsningen av Berätttelse om herr Roos. Intrigen är spännande, både på ett rafflande och ett mer eftertänksamt sätt. Vad har hänt Ante Valdemar Roos och den unga Anna? Vilka ligger bakom klottrandet i den lilla staden? Hur ska det gå med Barbarottis ben? Och har Gud slutligen bevisat sin existens? Språket är så Nesserskt att jag småler mest hela tiden. Barbarotti är en riktig myshjälte, vars familjesituation förändrats dramatiskt sedan sist.

3 kommentarer:

 1. Jag gillar också Nesser. Av de idag verksamma svenska deckarförfattarna är han bäst på oväntade slut, och raffinerat lurendrejeri. Jag står ut med hans språk också, men i lagom mängd (när jag läste om Fallet G för ett par månader sedan blev jag faktiskt riktigt irriterad på det "nesserska" språket, som om han försökte skriva som sig själv, men inte riktigt lyckades).

  I Barbarotti-serien tycker jag att "En helt annan historia" är den bästa (jag tycker alltid att böcker där någon bor i en stuga i skogen är lite tråkiga, nämligen).

  SvaraRadera
 2. Kan det bli för "nesserskt"? Jag kommer iofs inte ihåg fallet G. Ja, En helt annan historia var riktigt bra. Men jag gillar herr Roos för jag gillar tråkmånsar i röda öde torp :-)

  SvaraRadera
 3. Det kan bli för nesserskt ;-) I Fallet G är det mest en massa formuleringar som känns så konstruerade. En del av dem är dessutom... fel (nu kommer jag förstås inte ihåg några exempel), och jag irriterade mig på det hela tiden. Jag tycker han har utvecklat språket en hel del. Men annars är Fallet G en av de riktigt bra historierna, och en prima avslutning på Van Veeteren-serien.

  Jag tror det är för att jag själv är en person som skulle trivas bra i ett torp i skogen som jag inte tycker det är särskilt intressant att läsa om det... Eller jag vet inte. Jag tyckte inte att det här var Nessers bästa, men helt godkänd.

  SvaraRadera