torsdag 25 juni 2009

Damernas Detektivbyrå

Damernas Detektivbyrå har jag läst med ett småleende på läpparna. Jag har läst fyra eller fem böcker i serien och tycker att detta är feel-good av rang. Nu har jag sett filmen och vill gärna rekommendera den också.

I filmen får vi följa hur Mma Ramotswe startar sin detektivbyrå och hur hon löser de första fallen. Via tillbakablickar får vi veta att hon varit gift med en otrevlig man och att hon förlorat ett barn. Filmen är på ett sätt lite mindre idyllisk än boken, eller så är det så att jag skapar mer idylliska mentala bilder. Kanske är det så att idyllen emellanåt klingar falskt i filmen, vilket leder till att man blir medveten om att verkligheten i Botswana med dess stora HIV- och AIDS-problematik är så långt från idyll man kan komma. På samma sätt som i böckerna antyds endast i filmen att det finns en pågående farsot.

Huvudpersonerna stämde väl överens med mina föreställningar av dem, skådespelarna gjorde en klart godkänd insats (även om Mma Makutsi var lite väl överdrivet gestaltad). Miljön var färgglad och tillrättalagd. Handlingen kändes lite spännande emellanåt, men det ska erkännas att jag har låg toleranströskel för spänning. Det som störde mig i filmen var att de inte drack Rooibos-te! Jag har ju t o m börjat dricka det på Mma Ramotswes rekommendation. I stället drack de "bush-tea", vilket inte alls ingav mig samma magiska känsla.

Jag tyckte att filmen var riktigt mysig, även om jag tycker att böckerna är ännu bättre. Men det tycker väl en bokälskare i princip alltid.

6 kommentarer:

 1. Jag såg också filmen nyligen och håller med dig om både feel-good känslan och bristen på Rooiboste! Det är pilotavsnittet till en tv-serie, som just nu går på Canal+, men säkert kommer på svensk tv så småningom. Själv är jag inte jätteförtjust i Mma Ramotswe (eller Alexander McCall Smiths författarstil), men i små doser är det riktigt trevligt.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte ens uppmärksammat att det blivit film av den här boken (böckerna). Jag nöjer mig med att stappla fram och hjälpligt ha koll på vilka böcker som kommer ut, men filmer brukar jag missa. Och detta var mitt omständliga sätt att säga tack för tipset. Om det regnar mycket under sommarn och jag händelsevis inte har något att läsa (haha), så skulle jag kunna tänka mig att se den här. I alla fall hellre än att än en gång se om sambons alla Bourne-filmer (hur bra de än var de första tre gångerna man såg dem).

  Men om det där är en bild på Mme Ramotswe så ser hon ärligt talat 20 år äldre ut än jag föreställt mig. Hur gammal är hon i filmen egentligen ? (Hur gammal är hon i boken? )

  SvaraRadera
 3. Det är nog bara i den svenska översättningen av böckerna som det talas om Rooiboste. På afrikansk engelska heter det Bushtea, fast det ÄR Rooiboste!

  Se http://en.wikipedia.org/wiki/Rooibos

  SvaraRadera
 4. Jag minns inte hur gammal hon är i boken, men i filmen är hon ca 30, så 20 år för gammal kan hon inte vara! Tvärt om är hon sisådär 15 år yngre än jag föreställt mig henne!

  SvaraRadera
 5. bokpaula: Det är jag som virrade till det med vad jag menar i min kommentar. Jag tyckte nog att hon ser 20 år yngre ut på bilden än jag föreställde mig det hela. Jag hade tänkt mig att hon var så där... 55 i alla fall? Så då tänker vi nog ungefär lika :-)

  Jag får kolla lite i min bok här hemma och försöka lista ut hur gammal hon "egentligen" ska vara.

  SvaraRadera
 6. Tack för info Torbjörn.

  Jag har uppfattat henne som runt 40 i böckerna, och hon såg lite ung ut i filmen. Eller välbevarad som vi traditionellt byggda kan vara ;-)

  SvaraRadera