torsdag 18 juni 2009

Det verkar bli Fantasy...

...i sommar. Se här vilken fin födelsedagspresent jag fick av maken och dottern. Jag har läst hela trilogin i den gamla översättningen, men varit nyfiken på den nya ett tag. Nu ska den bli läst, eller rättare sagt lyssnad på.

6 kommentarer:

 1. Vilken fin present!

  En riktigt trevlig midsommar önskar jag dig!

  Kram, Annelie

  SvaraRadera
 2. Det finns trevligare fantasy, jag är en riktig fantasynörd men jag har inte ens orkat ta mig igenom dessa. Tolkien är bra men seeeg. =)

  SvaraRadera
 3. Gratulerer med overstått, Lyran.
  Håper det er en proff skuespiller som leser Tolkien?

  SvaraRadera
 4. Väldigt fin utgåva! Vem läser? Och grattis på födelsedagen (försenat, antar jag, men ändå!).

  (Blir det förslag på bästa födelsedagspresenten till nästa veckas tematrio, då kanske?)

  SvaraRadera
 5. Grattis Lyran och en riktigt härlig midsommar! Uppe vid norrlandskusten mulnar det på - regnet nalkas. Men vad gör väl det? Det är ju sommar! Vilken härlig present att få hela nyöversatta trilogin av Tolkien. Har läst böckerna på den gamla översättningen säkert 7 gånger och 1 gång på engelska. Gissa om jag blev överraskad! Åke Ohlmarks borde skämmas som översatte så dåligt. Originalet är ju mer fornnordiskt och mycket mäktigare i tonen, mer vuxet. Ohlmarks s k översättning gjorde den mer barnslig, (fast jag kunde ju uppenbarligen ändå läsa den med behållning...). Det är när man jämför som det blir så tydligt med hur betydelsefull en god översättare är. En ännu större chock kom när jag läste Raymond Chandler i svensk översättning och sedan i original. Åter en översättare som borde ställas i skamvrån och sedan dömas att skriva egna deckare i stället för att vara spökskrivare.
  Själv väntar jag på Stephen Booths senaste. "The Kill Call" - förhoppningsvis en trevlig semesterläsning.

  SvaraRadera
 6. Tack det samma Annelie :-)

  Tolkien, seg? Nej helt underbar :-)

  Jan Waldekranz, skådespelare läser. Och han brukar läsa bra.

  Jag svarar inte på dina försök att avslöja ngt i förtid Vixxan :-)

  Ha en trevlig midsommar du också Camelia. Även här regnar det, men vi är febriga och snoriga hela familjen så vi firar en variant av inomhusmidsommar :-)

  SvaraRadera