tisdag 14 oktober 2008

Amrisarna i hyllan

När jag gick igenom min bokhylla och listade alla böcker, upptäckte jag att andelen böcker skrivna av nordamerikaner var relativt stor. Eller rättare sagt, andelen var stor relaterat till andelen övriga icke-europeiska böcker. Jag blev lite förvånad för jag tycker inte själv att jag läser speciellt mycket amerikansk litteratur. Så nu har jag fösökt titta lite mer på vad det är för slags amerikanska böcker jag har.

Inalles har jag 61 nordamerikanska böcker i min ägo. Av dessa är en stor andel (35%) sådant jag läst för länge sedan. Här finns t ex Borta med vinden, Yaya-flickornas gudomliga hemligheter och Birdy. En betydande andel (25%) utgörs av böcker som på något sätt är relaterade till mitt yrke, dvs det är romaner som handlar om barn och familjer med psykiska svårigheter. Bl a har jag en samling av Torey Haydens mycket läsvärda berättelser.

Resten av böckerna är faktiskt skrivna av riktigt bra författare. Här finns de som redan fått sitt Nobelpris (Saul Bellow, Toni Morrison, Ernest Hemingway och John Steinbeck). Och här finns de som kanske snart får sitt Nobelpris (Margaret Atwood (Canada), Paul Auster, Joyce Carol Oates, Philip Roth och min egen favorit Anne Tyler). Men, trots att jag har en hel del böcker av amerikanska författare känns det som att jag läst få. Varför? Jo, helt enkelt för att en stor andel av böckerna i den sistnämnda gruppen är nya och ännu olästa.

Eftersom landet där borta i väst i hög utsträckning påverkar våra liv känns det viktigt att ha lite kunskap om deras litteratur. Jag skulle därför vilja få tips om författare ni tycker är bra. Jag har t ex hört talas om Siri Hustvedt, Don DeLillo och Cormac McCarthy. Vad tycker ni om dem? Och vad tycker ni om de jag redan köpt/fått, men ej ännu hunnit läsa: Paul Auster, Joyce Carol Oates och Philip Roth? Jag vill gärna få rekommenderationer på specifika böcker om ni har några favoriter.

8 kommentarer:

 1. Nu har jag tyvarr inte last nagon av de forfattarna heller. Dock hoppas jag kunna gora det i sinom tid. Jag laste nagon annanstans att du var nyfiken pa Gabriel Garcia Marquez och Haruki Murakami, vilka bada ar lite av favoriter hos mig.

  Jag rekommenderar starkt Strange Pilgrims och Of love and other demons av Marquez och The wind-up bird chronicle och Kafka on the shore av Murakami. Tyvarr kan jag inte de svenska titlarna.

  For ovrigt laste jag precis klart Wuthering Hights (svindlande hojder) av Emily Bronte. Den uppskattades mycket och rekommenderas aven den. Jag foreslar att den lases pa engelska, vilket ar originalspraket da jag tror att mycket av nyanserna forsvinner med oversattningen annars.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen Oscar. Jag just när det gäller äldre engelsk litteratur kan jag tänka mig att läsa på engelska, för stämningens skull.

  SvaraRadera
 3. En annan möjlighet är ju att bekanta sig med nya författare via en novellsamling.
  Jag har "The Treasury of American Short Stories" (red. Nancy Sullivan) som kan köpas från Amazons antikvariatsförsäljning*.
  Noveller av bl.a. Philip Roth, Willa Cather, Oates, Updike, James Baldwin, Eudora Welty och Truman Capote.
  Kronologiskt börjar den med Washington Irving och slutar med Ann Beattie.

  *Har funkat bra för mig; fem böcker köpta på det sättet hittills.

  SvaraRadera
 4. Fem exemplar hittar jag på amazon.co.uk där säljaren kan tänka sig att skicka internationellt, förresten.

  SvaraRadera
 5. Cormac McCarthys "Vägen" är helt fantastisk, men man ska nog peppa sig lite innan läsningen så att man inte faller ner i ett djupt hål av förtvivlan...

  Annars säger jag Douglas Coupland (Canada), speciellt "Microslavar" - jag tar varje chans att tipsa om den boken som jag kan få. =)

  SvaraRadera
 6. Jag gjorde mig ett litet projekt förra året av att läsa de fyra nulevande amerikanska författarna som litteraturkritikern Harold Bloom rekommenderar: McCarthy, DeLillo, Pynchon och Roth.

  Här finns mina poster om läsprojektet.

  SvaraRadera
 7. Ja, noveller kunde vara ett bra sätt Marianne, fast jag vill nog helst ha översatta. Skönisarna behöver jobba lite, eller hur?

  Just "Vägen" är det jag tittat på Martina, det får nog bli den. Ditt andra tips ska jag kolla på också.

  Jättebra Spec! Du har ju gjort hela jobbet för mig :-) Fast Pynchon får nog vara...

  SvaraRadera