tisdag 21 oktober 2008

B O K S T Ä V E R

Lilla dottern har blivit alldeles tokig i bokstäver. Hon pekar på dem överallt och undrar vilka de är. Så nu har vi två nya favoritböcker som läses om och om och om och om igen...

ABC-resan är en ljuvlig, traditionell bok av Elsa Beskow. Barnen Anna och Bo ger sig ut i världen för att lära sig alfabetet. De råkar ut för en del ledsamheter, många roliga händelser och spännande äventyr. Hela tiden lär de sig nya bokstäver. Och innan man vet ordet av, har barnen lärt sig hela alfabetet och återkommit till hemmets trygga vrå. Denna bok innehåller all gammaldags charm jag minns från min egen barndoms böcker, och berättelsen är lika populär hos den nya generationen. Dessutom är den skriven på rim, vilket alltid uppskattas i vårt hus. Illustrationerna är bedårande, i all sin oskuldsfullhet.

"Fisken, stor med blanka fjäll,
hörde Annas rop och gnäll,
sade: sätt dig upp min skatt,
vi ska simma rövarn fatt!"


I En liten skär och alla bråkiga brokstäver av Carin och Stina Wirsén har en liten skär fullt upp att få ordning på alla bråkiga bokstäver. Bokstäverna presenterar sig på ett busigt, lite tokroligt och otroligt fantasifullt sätt. Med ganska begränsad mängd text lockar boken till många skratt och glada utrop. Även denna bok är skriven på rim och med många allitterationer, vilket gör verserna roliga och enkla att memorera för en liten, som ännu "läser" med hjälp av minnet. Illustrationerna är skenbart enkla, men innehåller många detaljer och förmedlar känslouttryck på ett fantastiskt sätt. Lysande!

"Knubbiga, krulliga K har så kul.
De kokar kola till nästa jul.
Pyssliga P pressar potatis.
De passar på när potatis är gratis.
Fiffiga F fixar finfin falaffel.
Får man smaka? Ja, hämta en gaffel!"

9 kommentarer:

 1. Åh!
  ABC-böcker är underbara, det finns så många, som är charmiga på sitt sätt. När jag gjorde min veksamhetsförlagda utbildning fick jag Alfons ABC av klassen, och då bestämde jag mig för att börja samla på ABC-böcker, men det blev aldrig av. Jag ska börja med det nu. Du lyckas få igång mig på flera olika projekt. ;)

  SvaraRadera
 2. Åh, vilka fina böcker! Min favorit på temat ABC-böcker är Stefan Demerts "Adam hade ont i tån". Jag måste fortfarande fnissa när jag kommer till S, fast jag har läst den massor med gånger.

  Vilken strålande samlaridé Svartanova här ovan har!

  Vem som helst kan ju bli lite tokig i bokstäver. ;-)

  SvaraRadera
 3. Förlagen borde snart ge mig provision Svartanova. Skämt åsido är jag så glad att kunna inspirera någon, eftersom jag får så mkt inspiration själv av alla bokbloggar jag lusläser.

  Och ja vilken bra idé att samla ABC-böcker, jag har min mammas från mitten av 30-talet.

  Jag har inte sett vare sig Alfons' eller Stefan Demerts bok, måste nog kolla runt lite.

  SvaraRadera
 4. Oh. Elsa, Elsa. Elsa Beskow. Denna fantastiska kvinna. Så underbart det måste vara att få följa med på den resan, genom ett barns ögon, och samtidigt få ha vuxenperspektivet. Verkligen pepp!

  SvaraRadera
 5. Ja, det är verkligen helt fantastiskt att få vara med när en ny liten människa upptäcker världen :-)

  SvaraRadera
 6. Samma sak händer här hemma. Dottern kan skriva sitt namn på tangentbordet och pekar på alla bokstäver hon ser på ALLT. Hon brukar "läsa" Liten skär och många små brokiga" för mig på kvällen. Hon har lärt sig den utantill.
  Kan rekommendera vår favorit-abc-bok just nu: Ashmed Anka och Ödlan Örjan, av Wirsén

  SvaraRadera
 7. Den verkade ju jättekul Dora. Hittar den inte i butik så den får vi leta efter på bibblan :-)

  SvaraRadera

 8. Plötsligt ropar Anna o,
  båten tar in vatten Bo!
  Tänk ifall den skulle stjälpa,
  här finns ingen som kan hjälpa.
  Lilla fågel, råd oss du,
  säg vad ska vi göra nu?


  Verser man lärt sig som barn sitter i.

  Könsrollerna i ABC-resan är som de är, förstås, men så är det ju med äldre litteratur.

  SvaraRadera
 9. Ja, man kan inte undgå att reagera på könsrollerna, det är så tydligt att pojken ska vara den kavate och modige medan flickan är mer hjälpsökande.

  SvaraRadera