lördag 18 oktober 2008

Nobeller

Mitt nåbla läsprojekt, att läsa alla Nobelpristagarna (i litteratur), avancerar i snigelfart. Jag ägnar mig helst åt omläsning av mina gamla favoritböcker och jag vill gärna läsa ett flertal romaner av vissa av författarna. För att bekanta mig med fler av pristagarna har jag köpt den fina, lilla novellsamlingen Nobeller - Noveller av Nobelpristagare utgiven av En bok för alla år 2007. Antologin är sammanställd av Gun Ekroth och den har tidigare sänts i radions P1.

Författarna presenteras utifrån när de erhöll sitt Nobelpris och, trots sitt lilla smidiga format, innehåller antologin noveller av inte mindre än 26 författare. Samlingen inleds med en högstämd novell av Björnstjerne Björnson och den avslutas med ett kapitel ur Orhan Pamuks Istanbul. Antologin innehåller noveller av namnkunniga författare som t ex Selma Lagerlöf, Pär Lagerkvist, John Steinbeck, Ernest Hemingway och Alexander Solzjenitsyn. Här finns också noveller av författare man inte idag hör så mycket om. Jag ser fram mot att bekanta mig med, för mig, okända författare som t ex Elias Canetti, Luigi Pirandello, Henrik Pontoppidan och Patrick White. Jag har läst en del av novellerna och vill varmt rekommendera den här lilla pärlan till alla som är intresserade av att bekanta sig med Nobelpristagarna. Jag kommer att återkomma till novellerna och skriva mer om dem och om deras författare.

6 kommentarer:

 1. Spännande! Den ska jag genast kika efter. Tack för tipset :)

  SvaraRadera
 2. Suveränt! Tackar för tipset jag också.

  SvaraRadera
 3. Jag är säker på att ni kommer att gilla den här lilla boken. Och man blir förvånad över hur få ord en del författare behöver för att fånga en. Bl a finns en jätterkort (1 sida!) novell av Solzjenitsyn, som är helt underbar.

  SvaraRadera
 4. Den här boken har jag aldrig sett förut, och många av författarna har jag inte hört talas om. Jag ska titta efter boken i vår bokhandel, den blir en bra julklapp till min svärmor. Tack för tipset!

  /Minna

  SvaraRadera
 5. Nu har jag beställt. Tror att det kan vara en bra start för mig som är lite trögläst, att läsa lite kortare noveller och smaka på det först. Nu längtar jag tills den kommer!

  SvaraRadera
 6. Ja, du har faktiskt rätt i att det är en bra julklapp Minna, min mamma kanske skulle vilja ha en.

  Jag tror att du blir nöjd Svartanova :-)

  SvaraRadera