onsdag 8 oktober 2008

Bäst i test - Midnattsbarnen

På ett flertal ställen har jag läst att Salman Rushdie inte erhållet Nobelpriset för att hans senare böcker inte nått upp till samma höga nivå som hans tidiga alster, boken som då oftast refereras till är Midnattsbarnen. Den senaste boken The Enchantress of Florence kom t ex inte med på Man Booker Prize's Shortlist. Dock vann Midnattsbarnen i år det unika "Best of the Booker-priset" vid en omröstning där läsarna fick rösta på sex kandidater. Bland de andra kandidaterna till detta pris kan nämnas Nadine Gordimer och J.M. Coetzee. Men, Salman vann som sagt var. Han vann för att en jury utsett hans bok till en av de sex bästa och för att läsarna ansåg att den var bäst. Salman har således skrivit den allra bästa romanen - någonsin (?). Av detta resonemang följer att Salman inte fått Nobelpriset för att han bara skrivit den bästa boken en enda gång. Låter inte vettigt, eller hur? Och eftersom Svenska Akademien består av ett gäng tämligen vettiga personer, måste de väl ganska snart inse sitt misstag? Det tänker i alla fall jag satsa på.

************************************************************************************

Och här gjorde jag ett försök att satsa en slant på Ladbrokes, men det gick inte. Det verkar som om möjligheten att spela på Nobelpriset i litteratur är avslutad. Surt för mig, men jag hoppas fortfarande att få höra Sir Salmans namn annonseras i morgon.

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig läst något av honom, men blir väldigt sugen på det efter att ha läst om honom här. Tack för det!

    SvaraRadera
  2. Jag kan inte tänka mig att man kan bli annat än positivt överraskad av Midnattsbarnen - hoppas du kommer att läsa och gilla :-)

    SvaraRadera