tisdag 7 oktober 2008

Dagens Nobelspekulationer

Idag är det Aftonbladets tur att leka "tippa Nobelpristagaren". Där skrivs, angående Horaces uttalande om amerikanska brister (eller möjligen icke-uttalande, eftersom han, som sagt var, tycker sig ha blivit missförstådd), att "En populär teori är att Akademiens ständige sekreterare bara la ut en dimridå – för att dölja att priset i år i själva verket kommer priset gå just till en amerikan." Kan det vara så? Jag tycker att det verkar oerhört barnsligt.

Man har naturligtvis också frågat några "experter". Joyce Carol Oates är en favorit hos dem, hon beskrivs som storslagen, både bred och smal. Om Philip Roth sägs att han påverkat en hel generation författare (hörde du det Spectatia?). Åsa Linderborg håller på danska Inger Christensen och citerar en rad "Allt vi äger har vi stulit av varandra". Detta tankeväckande citat gör mig mycket nyfiken på författarinnan.

Själv har jag nu läst en tiondel av Salman Rushies Midnattsbarnen och förstår inte varför han inte redan fått priset. Jag har gapskrattat, ängslats, äcklats och förundrats över händelserna i romanen och ser fram emot de nästkommande 700 sidorna.

5 kommentarer:

 1. Det här blir bara mer och mer spännande!! Av Rushdie har jag bara läst just Midnattsbarnen - väl värd sitt superbooker-pris är den! Vore intressant om prist gick till honom. Jag bereder mig dock på ett namn jag inte läst och kanske inte ens hört talas om. ;-)

  SvaraRadera
 2. Ja, jag är så positivt överraskad av S.R. Men det blir väl en kambodjansk poet eller ngt dylikt som får priset :-p

  SvaraRadera
 3. Vackert namn du döpt din Blogge. Själf hoppas jag att den Heidenstam, skall koras till årets Nobel.

  SvaraRadera
 4. Jag går här och växlar mellan att tycka att det bara inte är möjligt att inte ge priset till Roth, och att tro att han inte har en chans i havet... Så vi får se, spännande är det.

  SvaraRadera
 5. Tack Krister :-)

  Jag har ju hållt tummarna lite för dig Spectatia, men nu kommer jag nog att satsa på en annan kandidat :-)

  SvaraRadera